Повдигат обвинение на едно от пребитите момчета на протеста

OFFNews 13 юли 2020 в 13:54 25689 15

Едно от пребитите момчета по време на протестите на 10 юли е с повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо полицейските служители.

Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев по време на брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи.

29-годишният мъж се казва Димитър Педев и е един от пребитите в края на протеста в късните часове на 10 юли.

"Случаят е от 10 юли на Орлов мост и не е съотносим към клипа под колоните на Министерския съвет, уточняват от СДВР. - Този младеж е задържан на Орлов мост, повдигнато му е обвинение за грубо поведение спрямо друг гражданин и органите на МВР, държал се е изключително грубо с полицейските служители, задържан е в Първо районно, отказал е да получи медицинска помощ, но въпреки това е извикан екип на "Спешна помощ". По случая е разпоредена проверка, тя също ще приключи в законовия срок."

Тази сутрин майката на Димитър Юлия Педева заяви пред bTV, че е преживява две безсънни денонощия, в които не е знаела какво е станало със сина ѝ. Той не е отговарял на обажданията си, а от един момент нататък телефонът му е изключен.

Според жената инцидентът е станал до колоните на Министерският съвет. На брифинга от СДВР обаче заявиха, че майката не е разбрала къде е ранен синът ѝ и че на станалия популярен клип от нощта на 10 срещу 11 юли не той е сред пребитите.

Майката обясни, че никой не ѝ е казал, че той е в "Пирогов".

Старши комисар Хаджиев каза, че случаят е от 10 юли в 21:30 часа на пл. "Орлов мост" и добави, че на лицето му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна спрямо полицейските служители.

Той обясни, че момчето е задържано в Първо районно управление и му е дадена възможност да се свърже с адвокат или със свои близки.

"В конкретния случай е извикан екип на бърза помощ, който е оказал медицинска помощ и, след като се е оплакал от здравословното си състояние, е закаран в УМБАЛСМ "Пирогов"", добави старши комисар Хаджиев.

Той заяви, че ще бъдат снети записите от камерите за видеонаблюдение, така че по категоричен начин ще стане ясно дали е упражнявано полицейско насилие. Той добави, че няколко пъти на момчето е отправено разпореждане да преустанови своите действия.

Разпоредени са проверки, които да установят дали има дисциплинарни нарушения от страна на служителите на реда.

Старши комисар Хаджиев каза, че тези проверки ще приключат до един месец.

"Апелирам да бъде дадено време да се установи в пълнота обективната истина, за да може, след като приключат проверките, данните да бъдат изнесени пред обществото", добави той.

От снощния протест няма задържани. Най-сериозно е било положението по време на протеста на 10 юли.

Междувременно, журналистът Камен Алипиев разкри, че битият Димитър Педев е бил режисьор в БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

16

Toni2019

14.07 2020 в 00:53

Тези хиляди прасета да ги учат да закопчават с белезници като някой ги бутне, а не да се събират групово и да бият почти до смърт. Това ли е демокрацията която ЕС иска? Това ли заслужават хора протестиращи против мафията?

4016

15

Georgi Chobanov

13.07 2020 в 21:30

Майката не си е възпитала детето пък сега плаче.

12182

12

sawall

13.07 2020 в 16:11

Колко бързо направиха разследване и му повдигнаха обвинения. А разследването на биячите в униформа се точи и седва сега започва да се точи. След 6-12 месеца, колегите им от смяната няма да намерят нищо уличаващо.

12021

10

bls

13.07 2020 в 14:28

гоуемио, естествено, че никой не пита що е арестуван. Питат защо 5 полицая са му скачали на главата след като вече е бил неутрализиран? Никой няма да се сърди ако докато полицията се опитва да арестува някой, който оказва яростна съпротива полицията приложи сила. Но не е ОК и е престъпление след като лицето вече е на земята да продължиш да го налагаш с палки и да го риташ - при положение, че вече не е заплаха. Слагаш белезници и го прибираш - толкоз. И си го съди колкото искаш. Иначе - аз съм за - който извършва хулигански действия трябва яко палки и да е арестуван, НО не съм ОК да продължават да го млатят след като вече е хванат.

3810

9

Пенчо бре

13.07 2020 в 14:25

"Едно от пребитите момчета ..."

Ама така ли си го е казал - ачик? Не се изненадвам. Вече са толкова нагли!

17439

7

мнение от IP

13.07 2020 в 14:08

Полицията не го е арестувала, а го е пребила. Разликата е огромна . Колкото десетки обезщетения в Страсбург заради полицейско насилие.
 
X

Подкастът на OFFNews