Пожари край Своге и Реброво, опасност от възпламеняването на нови в почти цялата страна

OFFNews 19 август 2019 в 08:39 2341 0

Пожари горят край Своге и близкото село Реброво.

Не може да се говори за ново огнище край Своге - според началника на "Национален оперативен център" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) комисар Тожко Бързилов. Но има ново място, където се развива пожарът. Там са изпратени екипи на пожарната, включили са се и 8 души от горското стопанство.

Комисарят уверява, че на този етап няма опасност от пожарът да обхване нови територии.

Ново огнище на пожара край село Реброво е възникнало към 5 ч. тази сутрин в необработваема поляна, съобщава bTV. Пламъците отиват към боровата гора в района. Няма опасност за къщите - твърди гл. инспектор Георги Колев от противопожарната служба в Своге.

Пожарът между селата Луково, Реброво и Владо Тричков избухна вчера. Възникнаха 2 огнища на разстояние около 200 метра.

И днес опасността от пожари е много голяма в почти цялата страна, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. 

При жълт код рискът е голям и са възможни са умерени до силни пожари с въвличане на дървесни корони само локално. Пожарите са трудни за овладяване от наземни екипи. Често се налага използване на тежка екипировка за овладяване на пожарите.

Оранжев код означава, че рискът от пожари е много голям и са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент, за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

При червен код рискът е екстремален и са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови