Прокуратурата: Арестуваният за готвен атентат в Пловдив ученик е вербуван от ИДИЛ (обновена)

OFFNews 08 юни 2019 в 14:02 7502 0

Иван Гешев

Арестуваният за готвен атентат 16-годишен ученик от Пловдив е бил вербуван от Ислямска държава, смята прокуратурата.

По-рано днес стана ясно, че за подготовка на предполагаем терористичен акт в Пловдив е бил задържан младеж, български гражданин, а при обиск са открити части от бомба.

На брифинг днес по обед зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че чрез социалните мрежи момчето било насочено към чат с терористи и така било радикализирано.

"Става въпрос първо за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на доста сериозно престъпление", каза още Гешев. Това бил класически случай на вербуване от терористи, като вербовката е продължила от няколко месеца до една година. Детето било обучаване с клипове на практически дейности по подготовка на терористи и във философията на организацията, а освен това са го убедили да приеме исляма.

Арестът дошъл след сигнал до службите от близък на ученика, получен в сряда. Претърсени били две помещения. Намерени са материали за самоделна бомба - множество пирони и взривно вещество с тегло 14,5 кг. Същото било използвано за атентата на летището в Сарафово, но с много по-малко тегло - под 3 кг. Веществото било в пластмасов съд, поставен в по-голям съд, а между тях имало пирони. Открити са и пиратни с пирони, множество ел. прекъсвачи, раница с батерии, свързани с ел. верига бутони, както и формули за синтезиране на вещества. Всички предмети и вещества могат да се намерят свободно на пазара.

Родителите на момчето са оказали съдействие на разследващите. Акцията е проведена за 5-6 часа, като бащата съдействал, вземайки сина си от училище. По думите на Иван Гешев детето е "супер интелигентно", ученик в елитна гимназия в Пловдив, от добро семейство.

Предложено било момчето да бъде консултирано от специалисти психолози и психиатри в изолирана среда, затова прокуратурата вчера е внесла мярка не с цел каказателна отговорност, а за да може детето да бъде под наблюдение в специлизирано заведение. Съдът обаче е преценил да даде мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, поясни Иван Гешев, като каза, че счита това за грешка. Прокуратурата ще обжалва тази мярка.

В момента детето е при родителите си. По думите на Гешев то ще продължи да посещава училище и няма да бъде изведено от нормалната си среда, но ще бъде под наблюдение от МВР.

Зам. главният прокурор призова родителите да бъдат бдителни, защото радикализацията често става чрез интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови