Разработва се интерактивна карта с рисковите участъци по пътищата в страната

Държавната агенция 'Безопасност на движението по пътищата' предлага забрана на изпреварването в Кресненското дефиле

OFFNews 29 юни 2019 в 15:44 2466 0

Разработваме интерактивна карта с информация за всички участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия в България, защото е важно хората да имат повече информация и да преминават с повишено внимание през тях, каза председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова на кръгла маса в София. Тя се организира по повод Деня на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, и в нея участваха регионалният министър Петя Аврамова, вътрешният Младен Маринов, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и др.

„С Агенция „Пътна инфраструктура“ направихме преглед на всички участъци с концентрация на ПТП. Обследвани са близо 80 пътни отсечки и в момента се подготвят препоръки за тяхното допълнително обезопасяване“, съобщи Крумова. Следващата стъпка е да се набележат мерки за промяна на организацията на движение и за обезопасяване на критичните точки с концентрация на ПТП, както и да се създаде ефективен мониторинг на изпълнението им.

„Има мерки, които можем веднага да предприемем. Конкретен пример е Кресненското дефиле, където за последните 8 г. са станали 525 тежки инциденти, а основна причина са рискови изпреварвания. Затова ние сме дали конкретно предложение за организация на движението в този участък с пълна забрана на изпреварването в него, - обясни председателят на държавната агенция. - Още по-важно е да направим цялостна категоризация на безопасността на пътищата, нещо по-което вече работим съвместно с АПИ и на базата на идентифицираните дефицити, да се изготви програма за повишаване на безопасността – превантивно преди да станат участъци с концентрация.“

Основен приоритет за МРРБ и АПИ е да продължим да повишаваме безопасността по пътищата в страната, каза министър Аврамова. По думите ѝ 119 км нова пътна инфраструктура е в процес на израждане, а 824 км републикански пътища се рехабилитират. Инвестира се в модернизиране и за изграждане на нова инфраструктура, в т. ч. на нови системи на безопасност.

Миналата година в България са станали 6684 тежки катастрофи с 611 загинали и над 8 хил. ранени, съобщи министър Маринов. Наложени са санкции за над 1,3 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови