Разраства се пожарът в Кресненското дефиле. Евакуираха хора от село Ощава

OFFNews 24 август 2017 в 19:31 4796 0

Снимка БГНЕС

Екипи пожарникари от всички служби на територията на област Благоевград са мобилизирани в гасенето на пожара, възникнал в землището на с. Мечкул, община Симитли.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха в усилията за овладяване на огъня, засегнал около 3000 декара треви, ниви, ниска и горска растителност.

В тяхна помощ се присъединиха и пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, служители на Югозападното горско стопанство, модулно армейско формирование, булдозер.

Втори вертолет Ми-17 от състава на авиобаза Крумово ще се включи в потушаването на големия горски пожар, обявиха и от Министерство на отбраната в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград.

Той излетя в 18.22 ч. днес, 24 август, от авиобаза Крумово и се отправи към района на пожара. Екипажите на двата вертолета ще изпълняват задачи за овладяването на огнената стихия при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Пожарът в  Кресненското дефиле се разраства на юг и има опасност за хората в село Ощава, поради което са евакуирани къщите, които са на около 100 метра от огъня.

Вече има изгорели къщи в селото, съобщи БГНЕС. Няма пострадали хора.

Пожарът се разпространява и към село Влахи, община Кресна. Също така на мястото, където започна пожарът край село Мечкул, отново се е разгорял огънят и вече върви по склоновете към връх Пирин.

По-рано някои от пожарникарите временно също се изтеглиха от мястото на пожара, тъй като имаше опасност и за тях. Пожарът изключително бързо се разраства, тъй като в района духа много силен вятър. Огънят бушува в близост до транзитния газопровод за Гърция, за който уверяват, че няма опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови