Родилка почина в Майчин дом, по случая започва разследване

OFFNews 25 октомври 2017 в 17:12 15942 0

Родилка е починала в "Майчин дом" вчера, съобщиха от лечебното заведение. 

27-годишната жена е постъпила в болницата на 23 октомври в 20 часа в критично състояние. Тя е изпратена от болница "Д-р Щерев", където е следена бременността до този момент. 

Лекарите в "Майчин дом" са установили диагноза HELLP синдром – най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност.

Веднага след приемането на жената започва операция. Борбата за живота на родилката продължава до 14.40 часа на следващия ден, но без успех. 

Бебето е родено живо и спасено. В момента състоянието му е стабилизирано. То се намира в интензивното отделение на Неонатологията. 

От болницата подават сигнал за случая в Изпълнителната агенция "Медицински одит", за да започне разследване. Информирано е и Министерството на здравеопазването. 

Полицията също е започнала разследване, съобщават от СДВР, цитирани от "Фокус". 

Според болница "Д-р Щерев" обаче пациентката е била в добра кондиция и е откарана в "Майчин дом" с обикновен автомобил, тъй като състоянието ѝ не е изисквало използването на линейка. 

От болница "Д-р Щерев" обясняват, че бременността на жената се е развивала нормално, като са извършени всички необходими прегледи и изследвания. 

На 21 октомври вечерта пациентката е пристигнала в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип. Жената е отказала хоспитализация, затова ѝ е препоръчано да дойде отново в болницата, ако симптомите продължат. 

На следващия ден, 22 октомври, пациентката отива отново в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове. Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние.

Поради съмнения за възпалителен процес, на пациентката е предложено да бъде хоспитализирана и тя приема. Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден.

На 23 октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност. Екипът поставя предполагаема диагноза HELLP синдром и се взема решение жената да бъде транспортирана в "Майчин дом", тъй като нивото на медицински стандарт по неонатология на болницата не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета.

Жената е била в добра кондиция, на собствен ход и с обикновен автомобил. 

За случилото се оттам насетне Болница „Д-р Щерев“ не разполага с официална информация от партньорското лечебно заведение, допълват оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови