Румъния ни предаде тарторите на групата за телефонни измами (снимки и видео)

OFFNews 08 май 2019 в 15:11 3904 1

Румъния предаде днес на България петима от телефонните измамници, заловени на нейна територия.

Те бяха хванати при акция от 18 април, проведена у нас - в София и област Велико Търново - и в северната ни съседка. На нашата територия бяха арестувани петима, в Румъния - 28 души. След като съдът там е разрешил екстрадиция, днес органите на реда предадоха на граничния пункт "Дунав мост" на българските си колеги мъжете, обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система също на 18.04. на основание издадени европейски заповеди за арест от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за телефонни измами.

Предадените ни заподозрени са на възраст от 24 до 36 г.

Според българската прокуратура това е най-голямата установена организирана престъпна група за телефонни измами. Тя обаче не е единствена - на територията на страната ни действат поне пет, шест такива.

Задържаните на 18 април са нанесли щети за над 2 млн. лева, по данни на полицията. При акцията бяха претърсени 15 къщи и иззети 6 луксозни автомобила и стотици SIM карти в Румъния и ваучери на румънски мобилни оператори.

Акцията извършиха служители на Главна дирекция „Национална полиция“, Областната дирекция на МВР във Велико Търново, румънските им партньорски служби и Eurojust (органът на Европейския съюз за съдебно сътрудничество).

Задържаните в България петима души полицията определи в прессъобщение като "мулета", а шестима от арестуваните в Румъния - като представители на "най-високото йерархично ниво в групата". Сред тях е и ръководителят ѝ. Останалите били хората, които се обаждат по телефона, мамят възрастни хора, че с техен роднина се е случило нещастие и изнудват за пари.

Снимки и видео: МВР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

Doxen

08.05 2019 в 17:29

Дайте да ги видим и да ги линчуваме тия изроди, ама първо да разкажат как работи мрежата и да дадат информация за своите "колеги", за да може да се ограничи това безобразие!