СДВР задържа група за изнудване и пране на пари

OFFNews
19 юли 2019 в 18:34 | 3803 |2

Под надзора на Специализираната прокуратура криминалисти от СДВР задържаха 6-има от група за изнудване и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършени са претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори, където са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети, много от които с нумизматична стойност, еквивалентът на които по предварителна оценка надхвърля 4 милиона лева.

В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са 6 луксозни автомобила, за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

Според първоначалните данни обект на изнудване е бил бизнесмен, на когото групата е опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои. Според събраната информация тя е действала от януари 2017 г.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 6-имата за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери (престъпления по чл. 213а и чл. 253 от НК). На трима от тях са определени парични гаранции от по 150 000 лева. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15278

20.07 2019 в 02:23 2
+ 0
- 0
Че то и аз си поръчах копия от "ония файлове", колко му е да задържаме когото трябва?

Прочее, смятам да задържа и плащането на данъците си. Понеже не знам кой на кого ще разкаже за тях.
Както и да поискам плащането на заплатата в брой, а не през банкоматите. По същата причина.
Плащането на сметки през интернета, вече не ми минава и през ума.
zuljin

Рейтинг : 3631

19.07 2019 в 21:48 1
+ 0
- 0
Е що задържахте колегите си? Не споделят печалбата ли?