Шефът на МВР признава за превишаване на полицейските правомощия, но не какво е то

Спящият до пачки и кюлчета Борисов не се проверява, защото прокуратурата не го е поискала

OFFNews 29 юли 2020 в 11:57 4617 2

Вътрешният министър Христо Терзийски упорито отказва да признае какво има предвид под "превишаване на полицейските правомощия".

Преди два дни Терзийски призна, че студентът по право в Хага Евгени Марчев е бил "респектиран" от полицаите по време на един от антиправителствените протести. И допълни, че провинените полицаи ще бъдат наказани, по-строго - един от началниците им. Но не се разбра какво ще е наказанието. Не е ясно и дали провинените вече са си получили заслуженото. 

Днес той отново потвърди тезата си. 

"Превишаванията на полицейските правомощия са различни по вид. Например прилагането на физическа сила при поставянето на белезници. При такива мероприятия, при които има агресия и вербални нападки, ситуацията е критична, защото адреналинът при полицейските служители е доста висок и е много важно да установим има ли умисъл или не", коментира Терзийски пред Нова тв.

Той категорично отрече, че органите на реда са снимали и разголвали младо момиче, което е било задържано под колоните на Министерския съвет. За това разказа Евгени Марчев, който твърди, че момичето е било влачено по земята "с разголена гръд от самото влачене и тогава полицаят започна да я гали по косата и да я снима".

"Няма данни за разголване и събличане. Имаме превишени полицейски правомощия", повтори Терзийски.

Досега МВР отказва да покаже и кадри от камерите около Триъгълника на властта. "Нямаме полза от това, когато цяла София е в камери. Това уронва нашия престиж", каза Терзийски.

Според него протестите нарушават правата на останалите граждани и даде пример с черния джип, който снощи мина през крака на момче пред Ректората. "Ще се справим и с общонационален протест", заяви Христо Терзийски по повод организацията за днес.

"Направихме промени в Закона за МВР, които да ни позволят да изплатим парите за ненормиран работен ден, независимо дали е през седмицата или в почивни дни. Надявам се тази промяна да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Сега ще решим проблема по друг начин, говорил съм с хората, синдикатите са съгласни, но тази промяна в закона е необходима, за нея е необходимо и финансиране. Това финансиране е договорено пред премиера и финансовия министър, те са поели ангажимент да бъдат отпуснати допълнително над 65 млн. лв., за да бъде изплатено за полагането на такъв труд", обясни министърът.

От думите му се разбра, че МВР не проверява случая със спящия Бойко Борисов и пълното с банкноти и кюлчета злато шкафче, защото прокуратурата не е възложила такава проверка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови