Сигналите за насилие над жени са се увеличили през 2019 г.

OFFNews 25 ноември 2019 в 14:53 2924 0

Тъжна статистика обявиха от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) в Международния ден срещу насилието над жени. През 2019 г. до момента на спешния телефон 112 са постъпили 31 166 сигнала за домашно насилие - с близо 2000 повече от предходните години.

Данните, представени от зам.-директора на ГДНП старши комисар Благородна Макева, показват, че броят на ограничителните заповеди към 30 септември е 2398. Те включват защита не само на едно лице, а на близки и роднини. През годината в МВР са постъпили 381 случая на нарушена заповед за защита, 40% от които са за домашно насилие над жени. При една трета от 70 убийства за годината пострадалите са жени.

Полицейски служители са били наказани, че не са изпълнили в пълен обем свои задължения при случаи на домашно насилие. Най-често полицаите се сблъскват с нежелание на пострадалия да съдейства и да прикрива извършителя.

От МВР апелират не само към пострадалите, а и към техните близки, познати и съседи да подават сигнали при случаи на домашно насилие.

В рамките на кампанията срещу насилието над жени ще бъдат разпространени постери, видео и радио спот. В тях ще бъдат дадени контакти за съответните спешни телефони на неправителствени организации, официални партньори с държавните институции, за подкрепа на жертвите.

Макева отбеляза, че предстои подписване на споразумение по Норвежкия финансов механизъм за обучение на полицейски служители. В предишния рамков период са били обучени над 2000 полицаи. Също така ще се разработи автоматизирана информационна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови