Спецакции в Ямбол, Бургас, Мъглиж и Плевен с 20 задържани

OFFNews 02 юли 2020 в 15:00 3156 0

Специализирани полицейски акции срещу битовата и конвенционалната престъпност се провеждат на територията на цялата страна днес. 

При четири от тях - в Ямбол, Мъглиж, Бургас и Плевен, са задържани общо 20 души. В Гоце Делчев задържаните са 16. 

Ямбол 

8 са арестуваните в Ямбол. Проверени са 658 души и 426 моторни превозни средства, както и 25 обекта - автокъщи, автоморги, магазини и частни имоти. Един е задържан за кражба на мобилен телефон.

При друга проверка са иззети над 150 археологически предмети и старинни монети, носещи белези на културно-исторически ценности, както и металдетектор. Имотът е обитаван от 54-годишен мъж. Разследването продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Започнати са разследвания по 3 случая за притежание наркотични вещества, като са иззети общо 10 грама наркотична пудра (пенинака), 110 грама наркотичен чай и 3,5 грама метамфетамин. Открити са 3 канабисови растения с височина около 1 метър, отглеждани в частен имот в стралджанско село. Процесуално-следствените действия по случаите продължават.

В рамките на акцията са съставени 96 акта за административни нарушения и 17 протокола за предупреждение. 

Бургас 

7 криминално проявени лица на различна възраст са задържани в бургаския квартал "Победа".

Намерени и иззети са множество предмети на престъпления - домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и др. Двама от задържаните вече са с повдигнати обвинения и мярка "задържане за срок до 72 часа". Един от тях е в бургаския затвор с мярка "задържане". Предстои повдигането на обвинения спрямо трима от мъжете, извършили кражби.

Сред задържаните има и 31-годишна криминално проявена жена, съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. "Гръцко училище". Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр с лика на Александър Велики.

В хода на операцията е задържано и "муле", извършило ало измама спрямо 60-годишна жена за сумата от 7 500 лв. и 20 грама златни накити. Задържаният е на 19 години от село Бата. Парите и златото са открити и ще бъдат върнати на жената. 19-годишният е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. 

Мъглиж 

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата и криминална престъпност се провежда и в Мъглиж.

Акцията е по разпореждане на Окръжна прокуратура – Стара Загора и се извършва от МВР-Стара Загора и МВР-Казанлък, както и от Агенцията по безопасност на храните.

Операцията е във връзка с десетките сигнали за безстопанствени животни в региона, създаващи предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Плевен

При акция в Плевен петима мъже са привлечени към наказателна отговорност. В периода от 30 юни до 1 юли на територията на село Дебово, община Никопол, е проведена специализирана операция.

В необитаем поземлен имот в близост до частен дом в селото, полицията е задържала 44-годишен, докато полива растения от рода на конопа. Незабавно е извършено претърсване в друг частен дом, където са установени и задържани 63-годишен собственик на имота, 61-годишен, 30-годишен и 51-годишен. Те са задържани в двора около система за изваряване на химически продукт.

По данни на един от групата системата е за производство на синтетични наркотици "Пико". В хода на проведените претърсване и изземване в двора на същия адрес е открит обособен терен с площ около 200 кв. метра, обграден с царевични насаждения, между които са открити 225 стръка коноп.

В друг имот са открити още 133 стръка. При последващи претърсвания в други имота са установени още растения.

Петимата са задържани за срок до 72 часа. 

Контратерористична акция е проведена във Враца, като 20 души са разпитани. По-рано през деня след съвместна проверка на прокуратурата и МВР в Гоце Делчев стана ясно, че са задържани 16, а основната им дейност е свързана с наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки. На място бяха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и главният прокурор Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови