Спецакция срещу компания за криптовалути в София (обновена, снимки)

OFFNews 12 януари 2023 в 10:26 7001 4

операцията

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Спецоперацията в NEXO

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента, съобщи БНТ.

Претърсват се офисите на българска компания, която търгува с криповалути в целия свят. На място има прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС. Акцията е срещу компанията NEXO. Един от съоснователите е Антони Тренчев, бивш депутат Реформаторския блок.

Фирмата търгува с криптовалути в САЩ, Швейцария, Великобритания и известни офшорни дестинации. Все още няма информация за задържани лица. Полиция е забелязана и пред луксозни имоти, свързани със собствениците на компанията. 

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от София, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия. 

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin.

В края на септември осем американски щата обявиха, че започват действия срещу криптоплатформата Nexo Group във връзка с нерегистрирани криптопродукти, носещи лихва, съобщи "Investor" тогава. 

Щатските регулатори в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват Nexo, че предлага на клиентите си носещи лихва продукти, които обаче преди това не са регистрирани като ценни книжа и не е предоставена необходимата информация за тях.

Към 31 юли 2022 г. над 93 318 потребители, намиращи се в САЩ, са инвестирали над 800 млн. долара по акаунти на компанията. Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе иск срещу платформата, след като над 10 хил. жители на щата са се оказали засегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

4

nali

12.01 2023 в 13:18

Това "подозрение", че са действали по схемата на Ружа звучи много съмнително. Единственото общо между тях е употребата на криптовалути и това, че са българи.

3767

3

Име на профила

12.01 2023 в 13:16

А нещо за връзката тим-сик-бойко да са казали проверяващите? Или не, гешев върши всичко в името на закона, а къде ще попаднат иззетите криптопарите на стойност милиони не е ясно... Най-вероятно ще лежат на рафта в стаята за доказателства ;-)

-240

2

редовно четящ

12.01 2023 в 12:50

Сетила се Мара да се побара, след натиск от чужди служби. ГешеФФ го е втресло.

15914

1

поп Дръвчо

12.01 2023 в 11:41

Мноо яко прессъобщение.

Компанията е разследвана за заобикаляне на санкции?
Или за пране на пари?
Или за измама на клиенти?