Спряха строеж в Овча купел, след като кола пропадна в неукрепен изкоп

OFFNews 07 септември 2018 в 19:23 4938 1

Снимка bsp.bg

Дирекцията за национален строителен контрол спря строеж в столичния квартал Овча купел, след като днес кола пропадна в неукрепен изкоп на обекта.

Инцидентът е станал до бл. 412 тази сутрин - шофьорът е искал да тръгне на работа, но автомобилът му започнал да пропада в изкопа.

След пропадането на колата жители на квартала излязоха на протест.

Днес следобед столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че заповедта за спиране на строителството се издава от ДНСК заради допуснатото съществено отклонение от одобрените строителни книжа от фирмата „С. А. Г. Груп“ ЕООД.

На място са извикани проектантът по част „Конструктивна“ и надзорната фирма на обекта, на които е разпоредено да представят техническо решение за укрепване и засипване на пропадналия изкоп.

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е сезирал за случая Камарата на строителите в България. Заедно с Камарата на строителите ще инициират законодателни промени, които да дадат право за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството.

За строителната авария, допусната от фирмата "С.А. Г. Груп" ЕООД, сезирам Софийска градска прокуратура, заяви Йорданка Фандъкова.

БСП: Има много нарушения на строителните норми 

На брифинг на мястото на инцидента в Овча купел зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви:

"Имаше опит за изваждане на пропадналия автомобил в строителния обект, което е опит за прикриване на доказателства по произшествието, тъй като нито от МВР, нито от районното кметство имаше представители."

По думите му отговорните институции трябва да вземат мерки и да кажат на хората дали ще могат да спят спокойно тази вечер.

С просто око се вижда, че тук има много нарушения на строителните норми, заяви пред събралите се народният представител от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов.

Той твърди, че "става въпрос за недостатъчното отстояние от ръба на функциониращ жилищен блок до ръба на строежа, който по план е трябвало да е 11 метра, а той е само 6; уличното осветление е в рамките на строежа, а той е общинска собственост."

Фандъкова: Предстои обществено обсъждане

По-рано тази седмица Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община стартира процедурата по изработване на задание за цялостен подробен устройствен план на ж.к. Овча купел-1, съобщи още днес столичният кмет  Йорданка Фандъкова.

"С плана ще се обособят урегулирани поземлени имоти за съществуващите жилищни блокове, необходимите терени за локални градини, ще се оптимизира мрежата от улични паркинги, като се проектират и велоалеи. Процедурата по изработване на ПУП на ж.к. Овча купел-1 е по инициатива на кмета на район Овча купел г-жа Христина Семерджиева и на база вече влязлата в сила кадастрална карта за района, както и засиления инвестиционен интерес породен от строителството на третия лъч на метрото. Изработеният проект на задание за ПУП ще се представи на гражданите на района за обществено обсъждане." - каза Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11519

1

d0ni

07.09 2018 в 21:48

"Заедно с Камарата на строителите ще инициират законодателни промени, които да дадат право за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството."

2018та година и още нямаме такива закони ли?