Технически проблем е основната версия за самолетната катастрофа с Ивайло Пенчев

Очаква се утре бизнесменът да бъде опериран

OFFNews 10 май 2020 в 08:54 3873 0

Технически проблем е основната версия за самолетната катострофа с бизнесмена Ивайло Пенчев.

Самолетът е загубил скорост на 5 метра от земята и е паднал на пистата. Имало е и вятър, който е поднесъл машината и вероятно пилотът не е успял да я овладее. Това коментира пред БНТ Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Както OFFNews съобщи собственикът на "Уолтопия", катастрофира със самолета си в ранния следобед вчера при аварийно кацане на летище Лесново.

Бизнесменът излита около 13 часа и 10 минути, набира височина и се отправя към района на Нови хан и магистрала "Тракия", когато докладва, че има проблем с двигателя и веднага получава разрешение за връщане. Приближавайки пистата, докладва, че бързо губи скорост.

"Самолетът не е летял повече от три-четири месеца. Пилотът също. Значи той е стоял цяла зима. Може да има много причини. Горивна система. В маслена система нещо да е било и т.н.", каза Христов.

Разследващите са иззели проби от горивото и маслото, които ще бъдат изследвани. Ще се провери и техническата изправност на всички детайли на машината.

Самолетът е чешко производство, моделът е Skylеаdеr 600.

Пенчев е имал удостоверение за летец любител. Документите са редовни. Дали е преминал всички видове прегледи и е подновил полетната си подготовка, както и дали самолетът е преминал през всички прегледи ще се разбере на по-късен етап.

Бизнесменът е в "Пирогов" без пряка опасност за живота. Настанен е в Клиниката по неврохирургия, с фрактури, но е контактен и адекватен. Утре се очаква да бъде опериран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови