Военен ''Кугър'' помага за гасенето на пожара край Лесово

Пожарът в Сливенско е овладян. Огнеборците още са на терен при третото голямо огнище - в Хасковско

OFFNews 08 август 2020 в 12:41 2922 0

Снимка БТА

Пожарът край Лесово и Елхово

Военнослужещи от Българската армия и днес помагат на хората за потушаването на пожарите в областите Ямбол и Хасково, съобщават от Министерството на отбраната.

На територията на България има 3 огнища - Лесово, Динево и Твърдица. Причините за пожарите се разследват.

Вертолет „Кугър“ от авиобаза Крумово се включи днес в 7.30 ч. в потушаването на пожара, възникнал в района на с. Лесово, област Ямбол. Вертолетът е оборудван със система за водоспускания за борба с пожарите, с която екипажът помага от въздуха за гасенето на огъня. За потушаването на пожара в същия район действат и 22-ма военнослужещи със специализирана техника от 42-ри механизиран батальон Ямбол от състава на Сухопътните войски.

20 военнослужещи със специализирана техника от 31-ви механизиран батальон и днес ще помагат за гасенето на другия голям пожар - край с. Динево, област Хасково. В Хасковска област има командировани пожарникари и от други области. Според пожарната няма опасност за населените места. Очаква се следобед да се усложни пожарната обстановка.
"Нощта беше тежка. Призовавам хората да бъдат много внимателни", заяви Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова информира, че обявеното бедствено положение ще остане в сила до неделя в полунощ. Причините за пожарите се разследват, каза още тя.

Локализиран е бил пожарът, обхванал около 450 декара гора край язовир "Жребчево", Сливенско, съобщи пред БТА директорът на РДПБЗН-Сливен комисар Владимир Демирев. Огънят е пламнал вчера около 15 часа. В потушаването му, продължило през цялата нощ, са се включили пожарникари, служители на ДГС - Твърдица, общинската горска структура и доброволци. В гасенето е участвал и вертолет от авиобаза "Крумово", както и тежка верижна техника. Огнеборците са успели да спрат разпространението на огъня, да потушат отделни огнища. По думите на комисар Демирев, към момента няма горене. Мястото се наблюдава, защото е възможно заради вятъра, високите температури и наличието на торф, огънят отново да пламне. Наблюдението ще продължи през целия ден.

Горяла е иглолистна гора, смесена собственост - държавна, общинска и частна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови