Взрив в завод за боеприпаси в Горни Лом, 15 загинали по непотвърдена информация

OFFNews 01 октомври 2014 в 19:00 11263 1

Взрив разтърси завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом. При инцидента са ранени три жени.

Това съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Инцидентът е станал около 17 часа, като в този момент във фабриката е имало 15-16 работници, няма информация за тяхното състояние. 

По непотвърдена информация има загинали 15 души вътре в завода. От взривната вълна са пострадали три жени, които са се намирали до портала на завода, обясни Костин. Едната от тях е със счупена ръка и е съпругата на кмета на село Горни Лом - Илиян Михайлов. Информацията беше съобщена лично от него пред "Фокус". Той добави, че по времето на взрива вътре в завода е имало други хора, но не споменава какво е тяхното състояние.

Двете от жените са транспортирани до болницата в Монтана, а третата е приета във видинската болница. И трите са без опасност за живота, каза д-р Любомир Виденов – директор на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. 

Засега не е ясно какви щети има, тъй като районът е отцепен заради вторични взривове. Правителството ще изпрати безпилотни военни самолети и военна техника от типа "Пустинна котка", с които да бъде направен огледат мястото на експлозията, обясни вътрешният министър Йордан Бакалов. 

По думите му преди 15 дни в завода на фирма "Видекс" АД е правена цялостна проверка и са открити нарушения, издадени са и актове. Заводът е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Според вътрешния министър проверката в завода е направена във връзка с проверка на ДАНС. Работило се е на две смени, а собствениците на завода са били в него по време на инцидента. 

„Явно дисциплината в самата фирма не е била на висота, защото 2010 г. също е имало такова произшествие във фирмата”, коментира Бакалов. Районът е отцепен и не се допускат хора в периметър около завода. "За голямо съжаление има вторични взривове. Знаете, че можем да влезем 24 часа след последния взрив", уточни министърът. 

За момента не е ясно и каква е причината за взрива. По първоначални данни във фабриката е имало утилизация на мини и е възможно това да е придизвикало взрива, посочи Бакалов. 

Властите посочват, че няма опасност за жителите на селото. Заводът е отдалечен от населеното място. 

Цялата информация, с която разполага МВР към момента, е от портиерката, която по това време е била на работа. 

При взрив в завода през 2010 г. Бяха сринати два цеха за боеприпаси. При инцидента пострадаха четирима души.

Според тогавашния директор на завод „Миджур“ Люсиен Иванов техническа грешка е причинила взрива. Срещу Иванов започва дело, по което той е оправдан.

Бивши работници в завода обаче разказват, че във фабриката се съхранява силно взривното вещество хексоген. По правило, след извличането му от утилизирани боеприпаси, трябва да бъде съхраняван в специални контейнери. Вместо това обаче той се събирал на купчинки в ъглите на цеха и се използвал след това за пълнене на нови патрони в съседния цех.

През 2007 г. един мъж е загинал, а жена е била ранена при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Заводът е собственост на фирма "Миджур 99", чийто мажоритарен собственик е Валери Митков - съдружник на Христо Ковачки в мини "Чукурово" чрез фирма "Видекс" АД, показва "Дакси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови