За пръв път в България: мобилни центрове за телемедицина в Кърджали

Вилдан Байрямова 27 юни 2019 в 18:08 3800 0

Линейка-мобилен център за теле-медицина

Снимка Вилдан Байрямова

Кърджали се сдоби със супер линейки с оборудване на световно ниво, или поне така твърдят посветените в трансграничния с Гърция проект. А днес за събитието в областната болница пристигна здравният министър Кирил Ананиев.

Двама са партньорите от гръцка страна – многопрофилната болница в Кавала и местната Медицинска асоциация, а водещ е Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали, посочи ръководителката на проекта Светла Размова. Бюджетът за Кърджали е 662 854 евро, освен двете супер линейки и цялото оборудване в тях, са предвидени мерки за повишаване възможността и нивото на специалистите в спешната помощ и обмяна на опит за създаване на нови стандарти за работа на здравните работници, участие в специализирани семинари, допълни тя. Такива са планирани за края на проекта 20 септември т.г. с обучение за реагиране при кризисни ситуации.

Всъщност мобилните центрове са линейки, благодарение на апаратурата в тях ще може в реално време да се предава информация за пациентите и в най-отдалечените райони на планинската Кърджалийска област, и особено по пътя за Гърция през Маказа. Те са „венецът“ на проекта “Насърчаване на успешните основи на здравеопазването: Подобряване на сътрудничест¬вото между болни¬ците в прилагането на спешна медицинска помощ" (MediciNet II), финансиран по Програмата за сътрудничество INTERREG V- А “Гърция-България 2014-2020”.

Министър Ананиев заяви, че здравното ведомство работи по своя голям проект за развитие на спешната помощ, първата линейка е вече в Кърджали, втората се очаква в средата на юли, а за региона са предвидени общо 14 такива автомобила, оборудвани с най-съвременна техника и апаратура. „Фактът, че у нас се въвеждат високи технологии като теле-медицината показва, че вече много по-спешно и дистанционно да помагаме на хората в кризисна ситуация. Но без човешки ресурс това не би било възможно. А това е най-големият проблем в здравеопазването в момента“, допълни той.

В тази посока здравното министерство полагало огромни усилия за по-голям прием на лекари и професионалисти по медицински грижи, и за специализациите, които вече се извършвали по план, пак на министерството.
Министърът на здравеопазването участва в заключителната среща по трансграничния проект, в която се включиха лекари и общественици от двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови