Запалиха колата на шефа на Районния съд във Враца

Юлиан Христов 13 септември 2018 в 10:44 3524 0

Запалиха колата на шефа на Районния съд във Враца

Автомобилът на председателя на Районния съд във Враца Васил Ганов е бил запален тази нощ, съобщават местни медии. Официално от Областната дирекция на МВР и от съда не потвърждават, че това е автомобилът на съдията.

От полицията потвърждават за случай на палеж на автомобил. Сигналът за това е подаден снощи в 03.09 ч. на тел.112. Свидетел на пожара е сигнализирал, че е видял да гори лек автомобил БМВ 530, паркиран на неохраняем паркинг в града. 

От огъня е изгоряла цялата предна част на автомобила. Купето е опушено и обгоряло купето. От огъня е засегнат и паркираният в близост лек автомобил КИА.

По случая в РУ-Враца е образувано досъдебно производство.

Пред OFFNews говорителят на полицията във Враца каза, че не може да потвърди чий е автомобилът. От пресцентъра на Районния съд казаха, че са запознати със случая, но не знаят дали колата наистина е на председателя Васил Ганов, който бил в отпуск.

По-късно съдията заяви, цитиран от "24 часа", че очаква наказания по случая. 

„Очаквам от полицията да си свърши работата и да намери извършителите на това нагло престъпление. Нямам подозрения за евентуалните отмъстители и не съм получавал заплахи. Колата ми има застраховка каско и се надявам застрахователят да поеме част от нанесените щети", е заявил Ганов.

Името на Ганов се появи в медиите през 2009 година, когато стана ясно, че е бил заловен да шофира след употреба на алкохол. За да потули случая обаче, съдията се обърнал към ръководен кадър в МВР и така проверката на пътния полицай била осуетена. Малко по-късно по същият повод той поръчал побоя над журналисти от града, заради което му бяха повдигнати обвинения. 

Според появилата се тогава информация от Националната следствена служба е изтекла информация, че магистратът е бил подслушван със специални разузнавателни средства, които го уличават във връзки с криминални лица. Обвинението срещу Ганов се поддържа и от признанията на защитен свидетел, който е получил мократа поръчка. След публикации в медиите ВСС се самосезира за поведението на магистрата и започна дисциплинарна проверка срещу него.

По случая в Националното следствие бяха разпитани кореспондентките на "Труд" и "Стандарт" във Враца Теменужка Йоцова и Райна Тошева. Според информация на Комисията за борба с корупцията и професионална етика към Висшия съдебен съвет няма юридически пречки съдията да бъде преследван и съден за криминално деяние. За това дори нямало нужда да се сваля имунитетът на магистрата.

В края на 2009 г. Ганов е наказан от ВСС с намаляване на заплатата, с което съветът на практика признава деянието на съдията. Това не попречи по-късно той да бъде номиниран и назначен за председател на РС-Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови