Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Председателят на БАРИС: Центърът за хора с увреждания "Актив" промени живота на много хора

Вероника Шербанова 28 септември 2018 в 12:25 2233 0

От август миналата година в София заработи Център за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Актив". Центърът е създаден в рамките на проект "Активен живот", който е към своя край. За постигнатото в рамките на последната година разговаряме с Павел Савов - председател на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), която е създател на центъра.

Проектът "Активен живот" е на своя финал. Успя ли да постигне той целите си?

Технически погледнато проектът постигна целите си, но по-важното е, че той постави едно добро начало на дейността на БАРИС, ориентирана към създаване на предпоставки за активно включване и интеграция на хората с увреждания чрез повишаване на тяхната мобилност. 

Политиките за лична мобилност са сравнително нови за България. Личната мобилност ще бъде за първи път формулирана и включена в Закона за хората с увреждания по идея на БАРИС. Искаме да наложим модела на активното включване. Хората трябва да знаят, че чрез повишаване на своята мобилност могат да подобрят позициите си на пазара на труда. За нас е важно желанието на хората да продължат да се занимават активно с физически упражнения и това да става начин на живот. Точно това заложихме и в център "Актив". 

В какво се състоят предложенията ви за промени, които да залегнат в законопроекта за хората с увреждания?

Целият проект и мненията на посетителите на центъра бяха много полезни при изработването на становищата, които представихме в работната група за Закона за хората с увреждания. Хората бяха много дейни, споделяха своя опит и даваха съвети.

Едно от най-важните предложения беше точно личната мобилност да влезе като термин в закона - това се случва за първи път. Освен това предложихме да има промени за преустройството на автомобили за хора с увреждания, за качествени помощни средства, за помощ за преустройство на домовете, но също и за помощ за подобряване на физическото състояние на хората. Ние бяхме и едни от инициаторите за създаването на фонда за мобилност и  достъпна среда. Радваме се, че се възприема нашето мнение и се търси становището ни при разработването на нови политики. 

В центъра, а и в целия проект, заложихте на много различни дейности - спортни занимания, обучителни курсове, работа с посетителите на центъра за изработване на CV, разговор с работодатели и др. Защо беше важно за вас да включите тези различни дейности и оправдаха ли се очакванията ви?

Решихме да включим всички тези дейности, защото погледнати отстрани, те обхващат нещата, които правят един човек успешен. Един такъв човек спортува, повишава своята квалификация, развива се, общува. Това е най-важното. Този център показва посоката, никой не може да промени изведнъж нещата, но показва посоката, която е одобрявана от хората с увреждания. 

Каква промяна забелязвате при посетителите на център "Актив"?

Промяната се вижда много лесно. Посетителите на центъра се чувстват много по-добре. Започват да постигат по-добри резултати в спортните занимания, по-лесно се справят в ежедневието си. Те са вече много по-мотивирани и по-лесно общуват, вместо да се затворят вътре в себе си. Това е най-важното. Научиха и различни нови умения, много от тях се опитват да се включат в програмата на правителството за трудова заетост, което показва, че посоката е правилна. 

Идеята да включим и работилница за помощни средства също се оказа много успешна, а и тепърва ще получава капацитет. Тя продължава да се развива и се надяваме да стане предпочитано място за ремонт на помощни средства, а и за преустройство на коли за хора с увреждания.

Ще продължи ли център "Актив" своята дейност след края на проекта?

Да, планираме да продължим дейността като цяло. Искаме да надградим дейността на работилницата за помощни средства. Самият център също ще продължи да действа, макар и в намален състав заради невъзможността на БАРИС самостоятелно да го поддържа в този вид. Обсъждаме различни варианти за финансиране на дейностите. Важно е да продължим, защото се вижда, че от центъра има смисъл. Такова е мнението на всички, които го посещават. 

BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови