21 правила за комуникации в социалните мрежи

Любомир Аламанов 14 юни 2018 в 13:53 31897 1

Идва лятото. Да си припомним някои основни правила за добро възпитание в интернет комуникацията. Предимно са за лични комуникации. При бизнес комуникациите има някои разлики. При политиците съвсем. Но те са тема на друг пост. В нормалните случаи е добре да имаме предвид, че:

1. Комуникацията в интернет е като комуникацията на площад Славейков. Дръжте се така, както бихте се държали там. И изисквайте това от другите.

2. Не правете нещо, което не искате да ви правят на вас.

3. Бъдете любезни и учтиви.

4. С непознати хора не говорете все едно сте приятелчета от детската градина. Ако искате да стопите леда и да минете на по-неформалното „ти“, първо попитайте.

5. Не тормозете хората на техните им стени. Може да ви блокират. Ще е разбираемо.

6. Не губете времето на хората с безмислени спорове. Те може да си имат друга работа.

7. Да влезете в разговор с някакво мнение, а след няколко часа просто да кажете: Е, аз се шегувах, мислех друго“ е признак на лошо възпитание. Ако сте мислили друго, защо не сте го казали в началото.

8. Като усетите, че сте сбъркали, кажете едно: Извинявам се. Не е страшно. Не боли. Много помага да се свали напрежението.

9. Коментирайте под чужди постове само по темата, за която са те. Ужасно е под снимка на мило котенце да развивате идеите си за крайния десен консервативен шовинизъм в контекста на либералната доктрина за свободно движение на капитали. Или нещо подобно.

10. Важи и обратното. Ако хората говорят сериозно, може би имат причина за това. Не намесвайте кучето си и какви екскременти вчера е оставило, защото сте го подложили на друга диета.

11. Уважавайте чуждите стени, за да уважават вашата.

12. Не забравяйте, това са социални мрежи. Всичко е в интернет, далеч от вашия контрол. Даже и с GDPR-а нито една данна не ви принадлежи. Всичко може да стане публично за секунди.

13. Не споделяйте, шервайте, коментирайте и т.н. нищо, което не искате да видите в централните новини. Вече често става точно така.

14. Винаги помнете, че хората обичат да правят скрийншот-ове. Т.е. да запазват като картинка това, което е на екрана. И даже и да изтриете нещо, което сте написали, има огромен шанс вече някой да си го е запазил на диска. Така че не пишете глупости.

15. Джентълмени, дръжте се учтиво с дамите. Едно „Добър ден, удобно ли е?“ няма да навреди. Даже може да помогне. А ако ви отрежат, или по-скоро любезно демонстрират незаинтересованост, приемете го мъжки. Благодарете за отделеното време, извинете се за безпокойствието и тихо се оттеглете. Така правят истинските мъже.

16. Идеята, че Интернет е „свободно място“ за „свободно изказване на мнения“, често се използва от нахални и безпардонни хора, за да тормозят по-скромните. Ако попаднете на анонимни профили, които ви тормозят, столкват, обиждат или ви губят времето, спокойно ги блокирайте. Не сте длъжни да поемата лошотията на света върху себе си.

17. Помнете, че и обратното важи. Всеки може да ви блокира, ако се държите зле.

18. Не заплашвайте публично. Няма смисъл. А и някой може да ви съди.

19. Не се поддавайте на синдрома „бивши“. Т.е. да споделяте съдържание с идеята, че някой бивш/а ще го види и ще се трогне. В 99% от случаите бившите са продължили напред, изобщо не гледат какво споделяте и само се излагате пред другите хора. Споделяйте за любов. Колкото си искате. И без това на втората лигава снимка ще са ви ънфолоунали, няма да попречите на никого.

20. Споделяйте положителни неща, които могат да направят хората по-богати на идеи, преживявания, мисли, визии за бъдещето. Вдъхновявайте.

21. Ако се чудите какво да направите в някоя ситуация, спомнете си основното правило: Не правете на другите това, което не искате да ви направят на вас.

Като го писах това, видях, че и аз май не спазвам някои от точките. Трябва да си взема бележка. Защото само от нас си зависи как ще си организираме социалните мрежи. Ако го направим добре, ще ни служат. Ако не успеем, само ще ни губят времето. Така че да се постараем… :)

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Текстът е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови