21 точки по кризата с коронавируса

Любомир Аламанов 25 февруари 2020 в 13:11 5204 1

Леко се вдига напрежението около коронавируса. Ще се опитам малко да съм полезен:

1. Коронавируси е имало и в миналото. Други щамове, други лекарства. Имало е и много други вируси. Проблем е, но не е катастрофа. При добра организация и спазване на процедурите можем да преминем през тази криза сравнително леко.

2. Всички е добре да се подготвим, че може да има леки промени в ежедневието ни. Трябва да го приемем нормално. Все едно супер студ е дошъл. Неприятно, но ще си отиде. По-малко мрънкане, повече дисциплина и всичко ще е ок.

3. Тук действията на институциите са изумително важни. За да вдъхнат спокойствие. И да са адекватни на ситуацията.

4. Не, няма смисъл хората да се изследват за коронавирус, ако нямат симптоми. Даже да имат вируса, ако той не е активен, тестът ще е отрицателен. И това може да ги заблуди, че нямат. И да станат подвижна биологична бомба.

5. И да, ако просто искат да се изследват, защото така искат, това ще струва пари. Няма смисъл.

6. Има смисъл хората да си следят състоянието и да търсят симптоми. Ако имат температура и затруднения в дишането, веднага да се свържат с личния си лекар и да разкажат за какво става дума.

7. Ако нямат личен лекар, или той е в друг град, Министерството на здравеопазването (МЗ) е отворило Гореща линия: 02 807 87 57. Само в работно време е. През останалата част на денонощието – 112.

8. Правителството правилно направи Кризисен Щаб (КЩ). На косъм от закъснението, но все пак навреме.

9. МЗ закъсня с информация какво представлява вируса и какво трябва да се прави. Затова се появи съмнение, че няма готовност. Надявам се, че са готови.

10. Основна липса в КЩ – не виждам специалист по стратегически комуникации. Не човек за връзка с журналистите, макар и това да е изключително важно, а Стратегически комуникации.

11. 1/3 от работата на един Кризисен щаб е комуникация. Заедно с процедурите за превенция и реакция.

12. Правилната комуникация предотвратява паниката, намалява истерията, подобрява вътрешната координация, повишава спокойствието и комуникацията.

13. Учебни тренировки (training drills) се правят преди възникване на криза. Ако до сега институциите не са натренирани, сега ще е малко късно.

14. Да се надяваме, че днешната тренировка по-скоро е демонстрация, че институциите са на поста си, имат готовност, имат необходимия инструментариум и подготовка, и ако нещо се случи, ще могат да реагират адекватно.

15. Надявам се, че инструкции с правилна и полезна информация вече са изпратени към всички възможни точки, до които ще се допитват хората – лекари, болници, институции, изнесени бюра, клонове на общински и държавни служби, всеки, който се възприема от околните като източник на новини.

16. Силно препоръчвам членовете на щаба, които ще имат публични изяви, да намалят арогантността в изказа си. Хората са притеснени и нямат нужда от лошо отношение.

17. Лекарите, както и военните, а и много други съсловия, трябва да разберат, че е крайно време да променят начина на комуникация. Масовата публика не знае, а и не е нейна работа да знае, медицински детайли. Работа на лекарите е да комуникират културно и внимателно, за да успокояват хората.

18. Абсолютно погрешно е изказването на членове на КЩ: „Ама то си го има на сайта на МЗ, защо не сте го видели там.“ В кризисна ситуация сме, хората не са длъжни да знаят къде да гледат, даже да знаят кой е сайта на МЗ. А и немалък процент от масовата публика използва интернет изключително рядко. И то предимно възрастни хора, които са едни от най-уязвимите към този вирус.

19. Работа на хората от КЩ е да положат усилия и да използват всички възможни комуникационни канали, за да стигнат до всички. Абсолютно до всички. Затова си трябва човек за стратегически комуникации.

20. Трябва да има прес-център. Поне една зала, заличка, стая, място, където непрекъснато има поне един представител на КЩ и може да даде информация. Да, може да няма нова информация, но самото присъствие е успокояващо. Или в МЗ, или в МС, ако няма къде, даже ще предоставим зала в нашия офис. Трябва да има център. Работата на журналистите в момента е изключително важна и те трябва да могат да получават информация по всяко време.

21. И последно. Не трябва да се лъже. То и по принцип не е добре да се лъже, но в кризисна ситуация е изключително важно. И най-малката лъжа може да наруши крехкото доверие и да срине нормалността.

Както често казваме с Александър Христов и Даниел Киряков в нашите лекции, липсата на комуникация ражда чудовища. Особено по време на криза.

Да не забравя да кажа. Важно е. Кризите смъкват маските. Днес никой не казва: "Да целуваме икона срещу коронавируса", "Да пием хомеопатки срещу коронавируса", "Да подредим таро-картите и числата на съзвездията срещу коронавируса". Всички търсят лекари. Даже и плоскоземците. Всички се уповават на науката, че ще намери лекарство. И правилно. Лекари, медицински лица, благодаря ви, че се грижите за човечеството!

Б. ред. - Любомир Аламанов е известен пиар специалист. Мнението му е от профила му във фейсбук. OFFNews го публикува с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

26.02 2020 в 18:26

Това, че управляващите трябва да информират и успокояват, а не да се държат арогантно, е много добра препоръка. Само да има кой да я прочете.
Ама този който смята, че хората са "недисциплинирани", вече си е изразходвал лимита за четене. Винету е дебела книга.