80% от руските помощи за борба с Covid-19 за Италия са ненужни

Путин изпраща по-скоро военна, а не медицинска помощ - твърди високопоставен политически източник пред в. La Stampa

OFFNews 26 март 2020 в 15:10 21592 6

Снимка ТАСС

Около 80% от руските доставки за Италия в помощ за борба с коронавируса са "ненужни" - съобщава италианският всекидневник La Stampa, като се позовава на високопоставени свои политически източници.

Русия изпрати 600 апарата за вентилация, за Италия заминаха и 100 военни вирусолози и епидемиолози след разговор между руския президент Владимир Путин и италианския министър-председател Джузепе Конте миналата събота. Снимки с руски военни камиони с доставките, пътуващи към Рим и Бергамо, бяха разпространени тази седмица.

"80% процента от руските доставки са напълно ненужни или малко потребни за Италия. Казано накратко, това е нещо малко повече от претекст" - казва неназован източник пред La Stampa и допълва, че съдържанието е средства за дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и химическа профилактика и други подобни.

На практика Русия праща по-скоро военна, а не медицинска помощ. Не цивилни, а военни. Операцията не е на здравното, а на руското военно министерство.

"Те имат звания на генерали, полковници, майори, лейтенант-полковници, ангажирани в миналото с военни операции от Гвинея до Африка, където работеха заедно с Руското външно разузнаване. Сергей Кикот, високопоставен генерал, ръководителят на мисията, е специалист по антракс. Генадий Еремин, полковник, е експерт в бактериологичната война и е работил срещу свинския грип. Полковник Вячеслав Кулиш е експерт в разработването на защитна екипировка срещу заразни бактериологични агенти, работил е по програми за Ебола и Чума", изрежда италианският вестник.

Претекст за какво?

Източникът на La Stampa твърди, че Путин преследва осъществяването на геополитически и дипломатически възможности чрез изпращането на помощи, пътували под мотото "От Русия с любов". А Конте ги приел, за да запази добрите си лични отношения с Москва - коментира изданието.

Реакцията на руския посланик в Италия по отношение материала на италианския вестник е остра. Сергей Разов казва, че той е "извратен".

"Подобни твърдения са плод на извратен ум. Безкористното желание да помогнеш на приятелски народ в беда се счита за коварно" - коментира дипломатът пред руската новинарска агенция РИА новости.

Руски издания също коментират "красивия и великодушен жест" на Путин. "Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло плюс чудесен пиар - на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите ѝ от ЕС", пише "Независимая газета" и предполага, че сега ще е по-трудно да бъдат обосновани санкциите срещу Русия.

"Елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

С повече от 7 500 жертви на усложненията от коронавируса и 74 000 заболели Италия е страната с най-много починали в света и втората по заразени след Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

6

Асеганакъде

29.03 2020 в 17:20

Америка за България...
Не си падам по путята, ама по тези, още по-малко...

11719

5

Краси

29.03 2020 в 15:51

Путин не ми е любим герой, а и с Русия не бих искал да имам много общо (след като правих един проект там преди няколко години), но да се отрича, че руснаците са помогнали на италианците в беда, е доста цинично, особено на фона на всеобщия егоизъм на другите "съюзнически" държави от ЕС.
Нима военните лекари са по-лоши от цивилните? Със сигурност са свикнали на много по-голямо натоварване и понасят много повече лишения. А може и да са виждали доста по-опасни неща от коронавируса.
И дали пък защитното облекло на военните не е по-качествено от нашите измислени маски и облекла, които се шият от съвсем обикновени фирми за конфекция, от незнайно какви материи и не минават през никаква сертификация? Не вярвам.
За такива публикации може да има само една квалификация - черна неблагодарност. И този "неназован източник" защо не застане с името си и не каже на кого служи?

4010

4

баба Гацка

27.03 2020 в 15:34

Във футъра на заглавната страница на offnews.bg - най-долу вдясно е записано

Фондация Америка за България финансира този проект на фондация "Офф Медия".

Всички други коментари за статията са излишни.

23293

3

Стефан

26.03 2020 в 23:14

Логиката на тая ла стампа верно е извратена. Хем "военна помощ", хем изреждат само специалисти по РХБЗ. И бактериолози.
И какво точно им е излишно? Маските? Дезинфектантите? Лабораториите, които могат да правят по 100 теста в час? Щом и без това си имат това - що са на тоя хал?
Или Камазовете с реактивните двигатели? Че такова нещо нато няма по принцип. А те могат да дезинфекцират тая нещастна Болоня за два дена.

4109

2

Дедовия

26.03 2020 в 18:15

Хахаха, чудно как тая "информация" закъсня с цяло денонощие! Очаквах я още вчера!? Идиоти!

77927

1

El Commandante

26.03 2020 в 16:30

Високопоставен политически изтчник.

Добре платен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!