Анкара: Нищо добро за Турция не следва от новия Европейски парламент

OFFNews 29 май 2019 в 15:08 3443 0

Европейски парламент

Снимка АА

Негативните нагласи и враждебността към Турция ще се увеличат, базовите ценности на ЕС ще бъдат подкопани, след като националисти и популисти получиха още по-силно влияние в новия Европейски парламент. Такива са прогнозите на турски университетски преподаватели, цитирани от Анадолската агенция.

„Ръстът на крайно десните в новия ЕП е от изключително важно значение, ситуацията коренно ще се промени. Решенията на ЕП не са обвързващи, а препоръчителни, но всички взети досега през последните години са анти-Турция. Следователно, оттук нататък да очакваме промяна в положителна посока е само едно добро пожелание, място за оптимизъм няма“, коментира проф. д-р Нуршин Гюней, декан на факултета по икономическа администрация и социални науки в университета Бахчешехир, Кипър.

Според него резултатите от изборите за ЕП показват ерозията в главните партии в страните от ЕС и те са изправени пред страховете от популизма, но те самите са виновни както за собствената си ерозия, така и за възхода на национализма и популизма. Така Европа ще промени курса си, а базовите европейски ценности като демокрация и културно многообразие ще бъдат подкопани, допълва проф. Гюней.

Ръководителят на Департамента по политически науки и международни отношения в университета в Анталия проф.д-р Тарък Огузлу посочва като най-важен резултата на крайно десните и увеличеното им присъствие в новия ЕП. „Партиите вляво от центъра и тези вдясно от него изгубиха сила и влияние, но другите придобиха импулс. В тази ситуация доминиращите групи в ЕП все повече ще се отдалечават от идеята за възможното членство на страни като Турция в ЕС. Вече е налице анти-турската атмосфера в Европарламента и тя ще се разгръща още по-силно“, прогнозира проф. Огузлу.

Преподавателят по международни отношения в университета Билги в Истанбул Емре Гьонен отбелязва високата избирателна активност на тези избори в Европа. „Докато през последните 20-25 години участието на гласоподавателите спадаше, този път то е с 5-8 пункта по-високо и това е много сериозно. То е много добър показател за това, че европейските граждани са по-силно ангажирани с политическия дневен ред“, казва той.

Според него лошата страна на евровота е в прекомерната дясна мотивация и мобилизация, но все пак анти-европейските сили са получили резултат по-нисък от очаквания, макар да са спечелили доста. „Левите социалдемократи свиха влиянието си много сериозно. Във Франция спадът им е с 6%, в Германия – 15%, това са изключително ниски резултати. В новия ЕП център-дясно и център-ляво имат тежест, но те вече не са мнозинство. Либералите и Зелените се увеличиха много, но и евроскептиците от крайно дясното повишиха присъствието си“, посочва Емре Гьонен.

Той припомня, че най-радикалните критики към Турция са отправяни именно от Европарламента. „Тази европейска институция два пъти прекрати преговорите за пълноправно членство на Турция в ЕС. Не следва да очакваме тласък в положителна посока в отношенията между Турция и ЕС. Колкото повече крайно десните увеличават влиянието си, толкова по-далеч от Европа ще бъде изтласквана Турция. Тези сили вече са консолидирани“, прогнозира преподавателят.

Гьонен подчертава, че отношенията между Анкара и Брюксел се нуждаят от структурни промени, които няма да бъдат повлияни от новата конфигурация в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови