БСП номинира ли Мая Манолова за кмет на София или опита да я прецака

Юлиана Ончева 30 ноември 2018 в 11:30 9170 0

Кажете ми какво ще направите септември месец, ако г-жа Мая Манолова стане кмет на София? 

Това попита депутатът от БСП Георги Свиленски в пленарната зала вчера, докато народните представители обсъждаха бюджета и съществения проблем в него да има или да няма служебна кола на НСО за националния омбудсман. От думите на Свиленски не стана ясно той номинира ли Мая Манолова за кмет от името на БСП или издава нейни тайни намерения (доста коментирани в публичното пространство от дълго време), но непотвърдени официално от никого. 

Въпросът е защо Свиленски и защо сега - само дни след участието на Мая Манолова в "Шоуто на Слави", където тя заяви: "Аз желая да бъда омбудсман и да си върша работата. Мисля, че и хората желаят това. Има такъв период в историята на партията, в която бях, БСП - нелегална дейност. Няма да правя нищо нелегално, ако реша да правя нещо, ще го обявя публично". 

Нелегалната - или подмолната дейност на и в БСП е отделен проблем, предвид вътрешнопартийните конфликти в нея. В случая с Манолова обаче осветляването ѝ без време прилича повече на "отстрелване" от надпреварата за пост №1 в София, отколкото на подкрепа.  

Още повече, че Мая Манолова даде да се разбере: ще разкрива картите си постепенно и ще държи в напрежение всички останали претенденти за стола на Фандъкова, докато и ако реши да се включи в битката.  

Манолова го показа и при участието си при Слави Трифонов: Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като партиен политик, каза тя. Може и да е случаен акцентът с партийността, но ако не е, значи Манолова обяви, че е възможно да се включи в мажоритарен вот - за кмет или президент, но не и в партийна листа за депутат например. 

Тя си остави още една вратичка в студиото на Трифонов: Както са тръгнали да ми пречат да си върша работата, може и по-рано, преди края на мандата ми като омбудсман, да взема решение да се върна в политиката. 

Както стана ясно от пътуванията на омбудсмана с автобус и приемна за граждани във влак - никой и нищо не може да я спре или да ѝ пречи да си върши работата. Явно управляващите от ГЕРБ ще трябва да се постараят да ѝ вдигнат още някоя топка, която тя да отиграе добре, преди да се ядоса достатъчно, та да се върне в политиката. 

Засега заради колата й се ядоса Свиленски - и взе, че обяви решение вместо нея. И вместо лидера на БСП-София, както би било редно в демократичната партия БСП, където структурите издигат кандидатите отдолу. 

Или в БСП се е отворил още един фронт на принципа "прецакай другаря"? 

На всичкото отгоре, съпругът на Мая Манолова Ангел Найденов е в редиците на опозицията на Корнелия Нинова и доста социалисти се съмняват, че лидерът на БСП ще се съгласи партията да подкрепи Манолова като независим кандидат за кмет, издигнат от инициативен комитет. 

Между другото не е ясно и откъде Свиленски знае, че местните избори, които президентът Румен Радев трябва да насрочи, ще бъдат през септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови