България не е демокрация, а хибриден режим: страната ни е с най-голямо усещане за корупция в ЕС

Дания е №1 в света, Сомалия е в дъното на Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International

OFFNews 29 януари 2019 в 09:37 10440 7

Състоянието на региона, в който е България - Западна Европа и Европейски съюз

България е страната с най-високо усещане за нивото на корупция в Западна Европа и Европейския съюз, сочи публикуваният вчера Индекс на възприятието за корупция на "Трансперънси интернешънъл", отразяващ състоянието в 180 държави и територии през 2018 г.

Индексът подрежда всяка от тях по нивото на корупция в обществения сектор според експерти и бизнесмени. Точките са от 0 до 100, където 0 означава висока корупция, а 100 - никаква.

№1 в света е Дания с 88 точки. Втора е Нова Зеландия с 87, а след тях в Топ 6 се нареждат Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария. 

В дъното на класацията са Сомалия, Сирия и Южен Судан съответно с 10, 13 и 13 точки. Непосредствено преди тях - №177 и №176 - са Йемен и Северна Корея.

България и ЕС

Страната ни получава 42 точки. Това нарежда България сред страните с хибриден режим и сред тези 2/3 държави и територии с резултат под 50. Намираме се под средния брой точки за света, който е 43.

Според скалата пълна демокрация има в страните със 75 и повече точки, непълна - при 74-49, хибриден режим - 48-34. По-малко точки говорят за авторитаризъм.

За разлика от страната ни, регионът Западна Европа и ЕС се представя най-силно в класацията сред останалите със своя среден резултат от 66 точки при максимални 100. Най-ниският е на Субсахарска Африка - 32/100.

14 от държавите в Топ 20 са от Западна Европа и ЕС. Дания се завръща на първата позиция с 88 точки, колкото обаче бяха те и миналата година. Веднага след нея са Финландия, Швеция и Швейцария с по 85 т.

В дъното е България с 42 т. - с една по-малко от миналогодишния индекс. Страната ние №77 в общата класация със 180 държави и територии.

Предпоследна в Западна Европа и ЕС е Гърция с 45 г., която слиза с три точки спрямо 2017 г., а трета отзад напред е Унгария (46 т.). Управляваната от премиера Виктор Орбан страна има влошаване с 5 точки за последните 5 г.

Западна Европа и ЕС се представят най-добре в света. Но въпреки това за регион, който се гордее с някои от най-стабилните и прозрачни системи в света, разнородността между държавите и видимите проблеми показват, че той има дълъг път до ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите.

По света

Въпреки че има изключения, има държави с подобрение, като цяло в повечето страни има влошаване. От 2016 г. досега в 113 страни и територии има спад на точките. През последните 7 години пък само 20 страни са подобрили значително точките си. Сред тях са Аржентина, Сенегал, Гвиана и Кот д'Ивоар. 16 са влошили сериозно представянето си, например Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

Авторите отбелязват с тревога влошаването на ситуацията в Унгария и Турция, където за последните шест години точките са намалели съответно 8 и 9. От "частично свободна" страна Турция преминава в "несвободна" според Freedom House, напомнят от "Трансперънси интернешънъл", докато Унгария има най-малкия си брой точки от падането на комунистическия режим през 1989 г. досега.

Тези рейтинги показват, че върховенството на закона и демократичността на институциите са под въпрос. Гражданското общество е под силен натиск, както и независимите медии в тези страни.

По света управляващите политици популисти набират скорост и подкопават демокрацията. А високата степен на корупцията може да увеличи подкрепата именно за кандидатите популисти, предупреждават от "Трансперънси интернешънъл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

7

Georgi Gracata

29.01 2019 в 21:18

Къде видяха корупция?Бате каза всички границите така се охраняват,че надуваем дюшек не може да мине.Банкерите в стачна готовност,няма вече чадър за високи лихви и край на фалитите.Къде изчезна Ревизоро?

6015

6

Ехо

29.01 2019 в 18:22

Затънали сме в дълбока псевдо демокрация с всички трагични последици от това! Ако не се спасим сами, няма кой!

11948

2

Oggie Petkov

29.01 2019 в 11:05

Една малка поправка. В изследването се говори за "усещане за корупция", а не за реално измерен някакъв индекс на корупцията. Основен проблем в държавата ни е съдебната система с всичките и звена: прокурори, съдии, адвокати. Там корупцията на практика е най-голяма и неизтребима. Това е на практика държава в държавата, резултат от умишлено създадена калпава конституция и порочна "независима" съдебна власт. Липсата на бързо и адекватно правосъдие опорочава идеята за демокрация.