Барометър България: Патриотите трета сила при вот сега

OFFNews 03 април 2018 в 10:43 4651 0

65% от българите одобряват решението на правителството да не гони руски дипломати от страната, заради случая „Скрипал“. 

Това показват данните от телефонно допитване на Агенция „Барометър България“, проведено в периода 30 март – 1 април 2018 г. сред 818 пълнолетни български граждани. 11,7 на сто не одобряват позицията на властта, 14,7% нямат мнение, а 8,6% не са чули за нея, сочат данните.

На въпрос: „Ако днес се провеждат избори за народно събрание, за коя политическа формация бихте гласували?“ анкетираните отговарят така: за ГЕРБ – 26%, БСП – 21,1%, Обединени патриоти – 8,4%, ДПС – 5,7%, Воля – 1,7%, Други – 2,7%, Не подкрепям никого – 2,8%, Няма да гласувам – 29,1%, Без отговор – 2,3%. 

Разликата между ГЕРБ и БСП е устойчива, близо 5%, като следва да се има предвид, че в изборна обстановка управляващата партия разполага с предимство за мобилизиране на периферен електорат. С над 8% електорална подкрепа ОП определено са факторът, от който зависи както сегашното, така вероятно и следващо управление. Последните позиции на правителството по отношение Русия определено припокриват разбиранията на голяма част от електората на Обединени патриоти и затвърждават доверието на гласоподавателите. ДПС поддържат традиционно ниво от 5,7%, като поради спецификата на избирателите на тази партия винаги има един резерв, който се появява само в ситуация на реални избори. Към момента партия Воля не събира необходимия вот, за да има присъствие в народното събрание и ако изборите бяха днес, то в парламента щяха да попаднат само четири политически формации.
Въпреки законовите промени, въвеждането на задължително гласуване и опцията „не подкрепям никого“, прави впечатление, че най-големият дял e този на негласуващите. Над 29% от респондентите посочват, че ако днес се провеждаха избори, те не биха гласували. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови