Барометър: Избирателите се боят Валери Симеонов да не събори кабинета

OFFNews 02 ноември 2018 в 11:15 5793 7

Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна ултиматумът на ДПС - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта. 

Това показва проучване чрез телефонно интервю, проведено от „Барометър България“ сред 848 пълнолетни български граждани от 30 октомври - 1 ноември. 

Опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция и нагласите на избирателите да подкрепят левицата бележат дори лек спад. Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията.

Подобен факт си проличава и при подкрепата за ДПС, но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост. 

Предстоящият евровот

Събитията в обществения живот на страната в последните няколко месеца очертават все по-голямото разделение в политическите възгледи на българите. Очевидно скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото.

Със сигурност влияние върху намеренията на българските граждани да гласуват на изборите за евродепутати оказва и политиката на ЕС в посока на санкции към държави, които се противопоставят на твърде и либералната политика на Съюза по отношение на мигрантите и бежанците.

Като цяло българският избирател гледа на изборите за Европейски парламент през призмата на вътрешнополитическите събития в държавата.

Това показват резултатите от телефонно интервю, проведено от „Барометър България“ сред 848 пълнолетни български граждани в периода 30 октомври - 1 ноември 2018 г.

На въпрос „Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?“ 35,1% отговарят за ГЕРБ при 35,3% през юли, 25,7% - БСП (28,9% през юли), 17,2% за Обединени патриоти (17,8% през юли), 12,1% - ДПС (15,2% през юли). За други биха гласували 4,5%, а 5,4% не са решили за коя партия да гласуват.

Доверие в работата на Борисов и вицепремиерите 

В края на октомври работата на Министерски съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли, а одобрението към Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца. 

Външният министър и заместник министър-председател Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните.

При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението - 11% от участниците в проучването посочват, че му се доверяват (през юли 13% са одобрявали дейността му). Явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това. Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори.

Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли. Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Рейтингът си запазва Красимир Каракачанов с 36% одобрение. Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция. Одобрението към него се обяснява и с личния му резултат на последните президентски избори, на които получи подкрепата на близо 600 хиляди българи, твърдят от Барометър България.  

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 30.10.-01.11.2018 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 848 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено
Демографски профил на анкетираните

Възраст
18-40 г. 30,7%
41-60 г. 33,8%
над 60 г. 35,5%
Пол
мъж 48,5%
жена 51,5%

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

05.11 2018 в 10:40

Тумбакли още малко и президент ще го направят соцялозите.

5784

6

Бабатунде

05.11 2018 в 10:09

Не народ, а мърша ! :)
Стефане, ти си живото доказателство !

23293

5

Стефан

05.11 2018 в 01:09

Бе, момче, преди да си намериш белята - опитай поне да се поинтересуваш на кого скачаш. Па после ме гербераствай.
Аман от комсомолци!

12005

4

Georgi Petrov

04.11 2018 в 20:28

До "Стефан"

Човек който си крие снимката и се регистрира само с малкото си име = типичен ГЕРБ-ерски трол!

11730

3

Батко

03.11 2018 в 16:24

Има няколко смешни момента, но не е хванато, че ВМРО продава българско гражданство. Тва срива Каракачанов и агентите край него. Освен тва, уверявам ви, ще се изкарат и кирливите ризи на ВМРО за връзка с американски религиозни лобита и как по тая линия са раздавани бг паспорти на арабски джихадисти. Каракачанката е любимец на Баце, но твърде много се дискредитира.

23293

2

Стефан

03.11 2018 в 00:43

А за мене някой си Georgi Petrov е поръчков яничар. Понеже между ВМРО и дпс, избира турците.
Видимо знае, само каквото знаят студентите. А които са били студенти отдавна - знаят друго.
Бегай в библиотеката, студенте, и не учи баща си как се правят деца.

12005

1

Georgi Petrov

03.11 2018 в 00:15

Манипулативно "Проучване" на общественото мнение! Най-малкото защото и студентите по социология знаят, че за да е представително едно проучване то трябва да обхваща минимум 1000 човека!

Второто съмнително нещо е, как така след тези простотии дето наговори Валери Симеонов рейтинга му е паднал само с 2 процента в сравнение с юли.

За мен това си е чисто поръчково "проучване", дори и да твърдят, че финансирането им е собствено!