Безценният принос на Слави и Ку-Ку Бенд в културата

Калоян Константинов 29 октомври 2016 в 13:11 39608 24

Слави Трифонов.

Предполагам, че повечето от вас вече са разбрали за грандиозния концерт на Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд, който ще се проведе тази вечер на „Орлов мост“ в столицата. Съдя по това от коментарите, които са залели социалните мрежи и медиите.

Те са разделени в двете крайности – напълно отричащи Слави, екипа и творчеството му, или подкрепящи ги. Прави ми впечатление, че противниците на концерта масово застават зад тезата, че водещият е персонификация на чалгата, низките страсти и простотията. От своя страна, същите тези хора, предполагаемо, заемат моралния връх и страната на интелигентни и културни хора. Все пак, за да си опозиция на нещо, трябва да го познаваш добре и да си му антипод.

Без да искам да налагам личното си мнение обаче, смятам, че огромна част от противниците на водещия проявяват изненадващо агресивно и отблъскващо отношение. Най-леките коментари твърдят, че всички, които харесват музиката му или го подкрепят, са отрепки, глупаци и простаци, а най-тежките стигат до пожелания за побой, изнасилвания и убийства на шоумена и неговата публика. Нима някой може да се смята за културен, интелигентен и възпитан, при положение че той самият изразява подобна диващина?

Когато говоря за Слави, разбира се, говоря и за Ку-Ку Бенд, за неговия екип (те са неразривно свързани) и огромния им принос за българската култура. За това, че те са сред основните виновници, които вдъхнаха нов живот на редица фолклорни песни, че смесиха рок, джаз, духова музика, класика и народно творчество в едно. Примерите са страшно много: „Боят настана“, „Катерино моме“, „Сватба“, „Раждане“, „Студио X”, “Реквием за една мръсница“, „Кога зашумят шумите“, „Море сокол пие“, „Шапката червена“, „Кажи на майка си“, „Детска планета“ и т.н., и т.н. - хората имат 20 албума, просто си изберете.

Редно е да вземем под внимание и голямото количество музикални и всякакви други развлекателни формати, които навлязоха в българския ефир именно поради усилията на Трифонов и екипа му. Задължително е да споменем стотиците обществени и благотворителни каузи, зад които застава „Шоуто на Слави“ с твърда и постоянна позиция – от медиците ни в Либия до частни случаи на хора в нужда и инвалиди, на които е оказана безценна помощ.

Нима сте готови да отречете всичкото това? Нима сте готови да отречете, че сте се просълзявали на „Йовано Йованке“ в изпълнение на Ку-Ку Бенд и да поставите Слави и невероятните му музиканти на едно ниво с „Пайнер“, Азис и Криско?

Да, шоуто и гостите му доста доскучаха през последните години, воденето на Слави стана крайно дразнещо, гласът му е далеч от перфектен, повечето от последните му песни прекрачват границата с чалгата, имал е неприятни политически залитания и някои (но не всички) от въпросите на референдума му са по-скоро необмислени или излишни. Безплатният концерт-митинг, който ще блокира част от центъра на столицата за 24 часа, пък е брутална демонстрация на власт и популярност, която не ми е приятна.

Не мисля, че има безспорна личност в българското общество, а впрочем и в което и да е друго, и ще се съглася с повечето доводи срещу музиканта, част от които съм изброил и сам по-горе. Въпреки това не мога да разбера озлобената, дивашка и безчовечна омраза, която се отприщи за пореден път у толкова много хора с претенции. На всички тях, а и на себе си, и на Слави, защо не, ще припомня думите на Ницше, че „ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб“.

Накрая, когато тегля чертата, оставам с твърдото убеждение, че въпреки всичко Трифонов, Ку-Ку Бенд и екипът му имат безценен принос спрямо българската култура и общество, с какъвто малко хора могат да се похвалят. Нещо, което не ми пречи да слушам още класика, рок, метъл, гоа-транс. На вас какво ви пречи?

-------------------------------------------------------------------------
Мнението на автора е лично и редакцията е готова да публикува и други гледни точки по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12047

23

Димитър Димитров

31.10 2016 в 14:30

Безценно е новаторството и оригиналните творби, а не преработките ,които показват само добри занаятчийски умения. Шоуто, музиката, хуморът не блестят с особен талант , а патриотарството е нещо като опаковка . Шоу, сергия , амбулантен търгаш,който продава каквото се търси. Понякога стоката става , друг път е менте и е развалена . Пазарна икономика където парите те правят известен и известността се превръща в пари . Философията на това шоу е следване на релефа като пършинг според Любен Дилов син, нагаждане по вкусовете на публиката . Това е правил и Шекспир, но схващате ли разликата , да бъдеш интересен не трябва да е за сметка на вкуса и качеството . Добрият автор и политик умее да говори с публиката и да й бъде интересен, но в същото време не слиза до нейното ниво, а я издига до своето . Критерият е прост и Слави просто се провали макар да опита . Това шоу и референдумът е част от неговият провал . Той ще се превърне в следващият Бареков , ако вече не се е превърнал.

10564

19

ultra-73

29.10 2016 в 19:23

"Мнението на автора е лично"

Да, ама май е и на сайта:)

Лично моето е, че хиляди пъти повече бих предпочел да изгледам един добър филм и после да хапна в някое свястно заведение, отколкото да си загубя вечерта заради учиндолският плейшнер, чието допотопно и мухлясало предаване отдавна е додеяло на маса хора!

77927

18

El Commandante

29.10 2016 в 19:23

И кой по дяволите измисли място на концерта: Цариградско шосе?!?!

Ми следващия път проведете едновременно концерти на Цариградско, на Околовръстното на ИКЕА, на Владая и в Люлин на детелината, та ептен да го блокирате тоя град, идиоти.

77927

15

El Commandante

29.10 2016 в 17:50

Чичолино, стига говори глупости ма, как не ти омръзна, заеби.

Иначе, по темата, като човек обикалял с кола цял ден из София, аз искам учтиво да помоля, другия път когато се правят селски концерти, то те да се провеждат на село.

Подкрепям желанието и инициативата на всеки, решил да прави ШОО, просто не виждам защо трябва да се блокира движението в града заради една, нека си го кажем честно, селска музика.

Ей например, на Рожен, с каба гайдите си е перфектно.