Битката за оръжейната индустрия

Мартин Георгиев 20 януари 2019 в 07:46 10606 0

Казусът с военния завод "Дунарит" отново излезе на преден план. Сагата се вихри вече година и половина, а действията на правителството и на прокуратурата са в озадачаващ синхрон с интересите на офшорната фирма, която се опитва да придобие завода.

В последните седмици на 2018 г. Специализираният наказателен съд разреши на прокуратурата да претърси няколко офиса на адвокати от кантората на Лазар Карадалиев - адвокат на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев и на собственика на завода "Емко" Емилиян Гебрев. Ден по-късно Карадалиев се сдоби с обвинение за ръководене на престъпна група за пране на пари заедно с оръжейния бизнесмен. "Влизането в канторите ни беше заради Емилиян Гебрев, собственик на "Дунарит". Определението на спецсъда изискваше акционерната книга на "Дунарит" и други документи, които представляват кореспонденция между адвокат и клиент", заяви Лазар Карадалиев след обиските.

Според собственика на "Емко" обвинението срещу него е с цел спиране на придобиването на „Дунарит”. Пред bTV във вторник той обвини държавата, че "помага на една офшорка". Подобна теза Гебрев изрази още през лятото на 2017 г., когато започна офанзивата срещу оръжейния завод. Тогава бизнесменът заяви, че "продължават опитите офшорката "Виафот" да придобие активите на предприятието".

"Дунарит" беше един от апетитните активи на фалиралата КТБ.

Малко преди да ѝ отнемат лиценза Едуардо Миролио сключва няколко цесии с оръжейното дружеството, което имаше над 90 млн. лв. задължения към банката. По-късно през 2016 г. Viafot Limited от Британските Вирджински острови купува от Миролио вземането за неизвестна сума. Тогава Емилиян Гебрев прави опит да придобие "Дунарит", като увеличи капитала му с 60 млн. лева и впише "Емко" като собственик на 88% от завода. Офшорката "Виафот" обаче започва съдебна битка срещу сделката. "Има издадено разрешение от КЗК за увеличаването на капитала на "Дунарит" и влизането на "Емко" и определение на Великотърновския апелативен съд, което ясно указва да се впише увеличението на капитала, за съда това е приключила тема, защо Агенцията по вписванията отказва все още да направи това е друг въпрос", коментира Гебрев.

Именно по това време е бил подаден сигнал срещу бившия шеф на агенцията Зорница Даскалова за оказван натиск в полза на конкретно решение, свързано с "Дунарит". Твърденията са на вече бивш директор на Дирекция "Длъжностни лица по регистрация" и са били обект на проверка от инспектората на Министерство на правосъдието, отбелязва "Капитал".

Вече е ясно кой стои зад офшорката "Виафорт". Тази седмица сайтът "Биволъ" публикува документи от Panama papers, които разкриват, че краен собственик е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски заради участието му в сделки, свързани с депутата и Цветан Василев. В разследването се посочва още, че бащата на Ангелов - Параскев Ангелов Параскевов, е прекарал цялата си кариера като високопоставен офицер в контраразузнаването на бившата Държавна сигурност, основно по турско направление. Параскевов е назначен за зам.-министър в МВР по време на Виденовото правителство, отговарящ за направление Национална сигурност. Именно неговият подпис стои под договора с лобистката фирма, която защитава Пеевски по Глобалният закон "Магнитски" след жалбата на Цветан Василев, в която обвинява депутата от ДПС и главния прокурор Сотир Цацаров в упражнявана репресия и корупция.

Изпълнителната власт и прокуратурата действат в синхрон за "Дунарит".

На 5 юли 2017 г., месец преди първата активност на прокуратурата срещу Емилиян Гебрев, "Виафорт" продава вземанията си от "Дунарит" на фирмата "Дипи". По това време междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС замрази търговския лиценз на оръжейната фирма "Емко", заради констатирани нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества.

Последва обвинение срещу Гебрев за източване на завода. Обвинения бяха повдигнати и срещу членове на ръководството на "Дунарит", което задейства процедура по отнемане на лиценза на дружеството. Всичко това породи съмненията, че зад натиска върху оръжейния бизнес стоят интересите на Пеевски. "В тази връзка категорично заявявам, че нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с дружества от военната индустрия", отрече той в отворено писмо до медиите.

Изненадващо държавата се впусна да "спасява" военния завод без да има нуждата от спасяване и започна процедура по одържавяване на "Дунарит". На 25 август "Дипи" прехвърля вземанията си от оръжейното предприятие на КТБ, а синдиците на фалиралата банка в същия ден ги продават на "Държавна консолидационна компания". По този начин държавният холдинг възнамеряваше да овладее "Дунарит". "Не става въпрос за национализация на предприятието, а за публична продан, на която може да се яви всеки", уточни тогава министърът на икономиката Емил Караниколов. Преди да започне процедурата по несъстоятелност обаче, оръжейното предприятие успя да плати задълженията си към ДКК, които възлизаха на 50 млн. лева.

Междувременно работата на "Емко" продължаваше да бъде блокирана заради отнетия лиценз, което изкара на протест стотици служители на завода. Министър Караниколов нареди също на държавната фирма за външна търговия със специални стоки „Кинтекс” да прекрати договори за над 100 млн. долара с оръжейното дружество. 

Сагата частично приключи в началото на октомври 2017 г. със среща между собственика на "Емко" Емилиян Гебрев и премиера Бойко Борисов, на която беше решено договорите с "Кинтекс" да бъдат възстановени. "Основната ми грешка бе, че късно потърсих помощта на премиера Борисов по кризата в "Емко", коментира Гебрев след срещата.

По всичко личи обаче, че двете частни дружества от военнопромишления ни комплекс ще бъдат отново под обществено внимание. Обвинението срещу оръжейния бизнесмен за източване на "Емко" вече е за пране на пари. “Дунарит” е придобит с пари от КТБ. За тези пари има подсъдими от организирана престъпна група с ръководител Цветан Василев. Нормално е този завод да е част от активите на КТБ, която е в несъстоятелност. Ако синдиците успеят да го продадат, с парите ще може да се плати на вложителите, чиито средства не са гарантирани”, изтъкна зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В петък Гебрев беше извикан в Националната следствена служба, където прокуратурата прецезира новото обвинение срещу него. На излизане от Следствието той коментира пред журналисти, че е изпратил SMS на премиера Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира. По негови думи работниците от "Дунарит" са готови на протест.

Всичко това вероятно вещае ново развитие на съдебния казус между офшорната фирма "Виафорт" и "Дунарит", заради който "Емко" все още не може да се впише като собственик на завода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови