Борисов, шизофрения е да си верен страж на Пеевски и разсилен на Путин и Ердоган

Христо Иванов 04 май 2018 в 14:17 11614 10

Борисов втори път за няколко седмици припомня, че като министър съм бил “недоволен от правосъдието” (пред dir.bg) и съм се изказвал “опозиционно” (днес пред Нова телевизия).

Гордея се с това, както и с по-отдавнашното признание на депутата от ГЕРБ и сътрудник на ДС Георги Марков, че съм искал да си вкарам премиера в затвора, по повод на настояванията ми в качеството на министър на правосъдието за реално разследване на Янева-гейт (“двете каки”).

Вече два пъти премиерът нарича това “шизофренично”. И е прав, с дребното уточнение, че шизофренията не е при мен: през цялата си кариера съм работил за съдебна реформа. Например, през 2001 г. имах грижата в “Индекса на съдебната реформа в България” на Американската асоциация на юристите да се появи първата критика на положението на прокуратурата у нас в подобен документ. Това така вбеси Филчев, че той крещя и заплашва представителя на Асоциацията у нас.

Станах министър, за да прокарам реформа, а не за да съм лоялен на Борисов, ГЕРБ или РБ. Целта ми беше проста: изчистване на съдебната власт от корупция и зависимости, така че тя да може да оздрави българската държавност като цяло. За тази цел трябваше да гарантираме реална независимост на съда (от корупция, политически и икономически зависимости, натиск от вътрешни лобита, ограничения, следващи от лош мениджмънт и кадрови подбор) и ефективна прокуратура, подчинена на обществения интерес. Съставихме стратегия за реформата, призната за жалон от ЕК и Съвета на Европа (и напълно изоставена от Цецка Цачева). Изготвихме и наложихме в немалка степен пакет от законодателни и конституционни реформи. Енергично подкрепихме очистването на Софийски градски съд от гнили ябълки и внесохме 8 предложения за дисциплинарки срещу съдии и прокурори (при 0 от всички предишни и следващи министри). 

Подадох оставка, когато стана ясно, че Борисов е решил да се отърве от мен, заради настояванията ми за реформа на прокуратурата и опита ми да стартира операция чисти ръце по Янева-гейт (Борисов и Цацаров знаеха, че, освен публичните ми настоявания за проверки, съм търсил личната подкрепа на Тимерманс и ЕК за това). Елиминирането ми щеше да убие не само конституционната реформа, но и предложенията ни за промени в Закона за съдебната власт. С изпреварващата си оставка в парламентарна зала, веднага след отказа на ГЕРБ (БСП, ДПС и част от РБ) да създадат дори минимална предпоставка за реформиране положението на главния прокурор по конституция, успях да създам международен скандал (снимките от срещата Меркел – Борисов след това са забележителни). Това осигури необходимия външен натиск за стартиране на проверка на ЕК на Прокуратурата (“идея, хрумнала на Борисов напълно самостоятелно след срещата с Меркел”) и за прокарване на съществена част от нашите прдложения в ЗСВ. След това обаче нямаше воля нито за превръщане на проверката в инструмент за реална промяна, нито за продължаване на борбата на терена на ВСС, нито за реализиране на потенциала на промените в ЗСВ. Но това е друга история...

Та, не при мен е шизофренията!

Шизофренията е в това да се кръстиш Гражданин за Европейско развитие на България, да си в ЕНП, да наричаш Меркел “началник”, че и напоследък да председателстваш ЕС и, при всичко това, да си най-голямата спирачка пред съдебната реформа от години, да си най-верен страж на интересите на Пеевски, Цацаров, Доган и Ко, да се превърнеш в разсилен на Путин и Ердоган...

Последният връх на шизофренията е да се обявиш против обвързването на еврофондовете с върховенството на правото. По-ярко признание за това, че нямаш никакво намерение да правиш реформи, и че смяташ да продължиш да бъдеш смокинов лист на гранд-корупцията, здраве!

Време е ТАЗИ шизофрения да спре. Трябват ни министър на правосъдието и вицепремиер по съдебната реформа, които сега да се държат “опозиционно” и да настояват България да подкрепи силно обвързването на фондовете с върховенството на правото, защото това е от интерес на българите, а не да се снишават, за да не развалят интересите на Борисов и аверите му.

Трябва ни, впрочем, и опозиция, която да се държи опозиционно по този въпрос. И понеже това няма да стане – трябва ни нов парламент и ново управление!

Б. ред. - Позицията на бившия правосъден министър в кабинета Борисов-2 е от фейсбук профила му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

9

Tabadatko

04.05 2018 в 23:14

Бойко ги бил уредил. :) Страшен стратег е той. Явно, че не говорим за едно и също. Аз говоря за реалността, ти говориш за нещо. Дори не съм сигурен, какво е то. Но внушението ти е, че Бойко е добрия тука. Да, добър е .... на всичко коз.
Но тази фраза с урвите в момента се ползва от достра тролове в нета. Видях я в други новинарски сайтове и във ФБ. Ако съм на теб, не бих я ползвал. Тя е новото "омерзен съм".

12015

8

svetliosdg

04.05 2018 в 21:33

Tabadatko
Първо се научи да броиш до 180,и тогава ми обяснявай какво са се споразумели ГЕРБ и РБ,и преброй,колко са били ГЕРБ и РБ в предния парламент!
А като наричаш ДПС национални предатели,що не се сети за това,когато Местан и Радан се заключваха цяла седмица,преговори да водят за гласовете им, в подкрепа на промените в конституцията,и накрая Бойко ви ги уреди,
А ИцкУ и Радан казаха ЧАО,ама казаха чао и на парламента,скоро не ги виждам там.Ако ще да развалят и тази поредна коалиция,и да си спретнат нова.Със стари К...И нов бардак не става!

7568

7

Tabadatko

04.05 2018 в 19:35

Аз ти казвам, от какво имаше нужда държавата. Това, за което РБ се споразумяха с ГЕРБ, и заради което Христо Иванов остана министър на правосъдието. Ти ми говориш, какво бил казал Местан, че ще стане или няма да стане.
Аз ти казвам, че ГЕРБ и ДСП са национални предатели. Ти ми напомняш някакви детайли, които нямат значение. А после правиш и някакви налудничави догадки.
ИцкУ и рАДАНКу са имали план. И той беше, да се реформира прокуратурата. Това не стана и те казаха "Чао" на Бойко. Обаче скоро пак ще си кажат здрасти. Бойко дано е подготвил троловете, телевизии, водещи на предавания, агенти, шпиони и прочее.

12015

6

svetliosdg

04.05 2018 в 18:13

Виж сега ти.ГЕРБ никога не са имали мнозинство,за да се приемат промените само с техните гласове.
Така че е добре да си спомниш какво казаха ДПС,когато се съгласиха да подкрепят промените.
Местан каза,ДА ще подкрепим промените,но не всичките,и още при внасянето на промените казаха че не са съгласни с всички точки,и ГЕРБ и РБ,от няма и къде се съгласиха с тях.Защото ДПС заплашиха че иначе няма да подкрепят нито една поправка.
Но ИцкУ и Радан,решиха да обвинят ГЕРБ,а не ДПС.
Не само ти си следил какво ставаше тогава.
Мене друго ми е интересно.Дали идеята на Радан и ИцкУ,не беше такава,да не минат никакви поправки,за да могат тези двамата да обвинят пак ГЕРБ в това.

7568

5

Tabadatko

04.05 2018 в 18:01

Виж сега. Лъжи, мажи, каквото щеш викай. Пусни си всички опорки. Фактът е прост. ВСС беше разделен на две колегии, както Христо и Радан искаха. Обаче разпределението на парламентарната и съсловните квоти бяха точно обратното, на това, което предлагаха Христо и Радан, което беше одобрено и от Венецианската комисия. Т.е. повече от парламентарната квова при прокурорите, и повече от съсловната при съдиите. Вместо това Бойко с ДПС-то направиха точно обратното. Защото имат нужда от свои през парлм. квотата при съдиите, за да имат мнозинство, а пък при прокурорската пуската повече от съсловната, защото там има достатъчно компрометирани, които да се вкарат. :) Трябва човек на да е откровенно прост, за да каже на бялото черно в тоя случай. И какъв е ефекта от това им упражнение? Е, може да се види по случая с тая кифла от САС, Дончева, ИВСС и съдийската колегия.

http://www.mediapool.bg/sadebnite-inspektori-zapochnaha-da-razdavat-skandalni-amnistii-news278276.html

12015

4

svetliosdg

04.05 2018 в 17:38

Жалко че някой помните само това,което ви отърва.А новинарските сайтове както знаем,са на дадени олигарси,които имат собствени интереси.Да напомням ли Х.Иванов и Радан кой олигарх обслужват?!

7568

3

Tabadatko

04.05 2018 в 15:52

Доста слаб коментар от Светльо. Промените, за които се пазариха през 2015та година, бяха тикане от Радан и Христо, защото бяха част от споразумението с лекето Бойко още при формиране на правителството. После стана това, което стана на 9ти Декември, 2015. Всички могат да отворят сериозни новинарски сайтове и да видят, какво точно се гласува, кой за какво гласува и после кой какво направи.

12015

2

svetliosdg

04.05 2018 в 15:00

Брейй какви хора има,които толкова много си вярват.
Само да му напомня на Ристету,ако не беше Бойко да го остави министър на правосъдието,надали щеше някога някой друг,да му даде тази възможност,за промени в Конституцията,а и както добре си спомням,Ристету и Радан,не се справяха с искането на подкрепа от БСП-ДПС,и се наложи да се намеси Бойко,за да иска подкрепа,въобще тези промени да влязат в парламента.
А това да ми се обяснява,как ГЕРБ е трябвало до последно да държат за всички промени,които бяха заложени,а другите като БСП и ДПС,се оттеглиха,е най малкото шизофренно състояние на РистУ.
Или той не е искал нищо да не минава от промените в конституцията,или с Радан са имали,недалновидни очаквания!

Ако Бойко не е искал промени в правосъдие и конституция,надали щеше да го вземе за министър!

7568

1

Tabadatko

04.05 2018 в 14:32

Браво!