Бунтът на московчани обедини опозицията, властта се крие зад силовите структури на улицата

Кирил Мартинов, Новая газета 27 юли 2019 в 21:06 7049 0

Протест в Москва

Снимка novayagazeta.ru

Най-малко 835 са задържани по време на протестите на опозицията в Москва, сред тях е журналист от Дойче веле.

Независимо от това кой е вземал решенията за недопускането на независимите кандидати до изборите за Московския градски парламент, тези хора са некомпетентни. Тяхната цел се състои в това, да бъдат блокирани нежеланите политици в настъплението им към органите на властта, да запазят единомислието си пред решаването на проблема 2024, а и да дадат сигнал на другите региони: не допускайте никого до изборите.

Резултатът от чистката в изборната кампания в Москва обаче се оказва нещо напълно противоположно – налице е нова политическа мобилизация.

Независимите кандидати, много от които бяха относително неизвестни до последната седмица, набират точки и показват, че, за разлика от тези на Единна Русия, са готови да защитават правата на избирателите си. Сигналът, който пристигна по регионите, е: в Москва гражданите вече излязоха да се борят за своите права, присъединявайте се.

За регионалните власти вече ще бъде много трудно да повтарят тактиката на московското кметство, която от политически опонент на части от гражданите се превърна в структура, криеща се от тях зад полицейските кордони. Действията на силоваците, от една страна, обединиха опозицията, а от друга – напълно обезсмисли септемврийските избори. Със същия успех на тях рота от Росгвардия би могла да се представи като проуправляваща команда от кандидати.

Този политически разрив между целите и възможностите е поразяващ: от редовите градски избори властите си сътвориха проблем на федерално ниво. Съдейки по всичко, логиката на решението в този случай е следствие от особената картина на света, в който политиката по принцип е устроена по модела на казармата. Но поне сега московчани не бързат да преминат към военно положение.

Властите са последователни в опитите да решат политическите проблеми с помощта на палките. В навечерието на митинга пред кметството, вместо да го разрешат и така да отклонят недоволството на хората, заведоха фиктивно наказателно дело срещу „възпрепятстването на работата на изборните комисии“. Как това дело трябва да приключи, силоваците сами още не знаят, не са получили указания.

Но като начало новината за това широко се коментира в медиите, а в рамките на делото се провеждат масови нощни обиски в жилища и офиси на независимите кандидати. При това в хода на обиските нищо конкретно не се конфискува, целта им е всички да се почувстват застрашени.

Със същата цел повечето кандидати преди митинга се оказаха задържани – така протестът е обезглавен и вече нищо няма да се случи. Това означава, че лицата във властта, вземащи решения на такова равнище, са оглупели от собствената си пропаганда и действително вярват, че гражданите излизат на улицата, подстрекавани от провокатори. Като резултат на 27 юли московското кметство през целия ден е под обсада, въпреки липсата на всички известни опозиционни лидери на улицата.

Студиото на Алексей Навални пряко излъчва митинга в Youtub и през целия ден там се опитват да нахълтат полицаи, които разбиват врати буквално като в съветската история за юношеството на Ленин и жандармите. Към 16 ч. входната врата беше разбита, а полицаите с извинителен тон четат на служителите постановлението на ФСБ /Федералната служба за безопасност/ за наказателното дело.

Този фарс в пряк ефир е наблюдаван от над 40 000 души, а още в пъти повече хора ще го гледат на запис. След това полицията нахлува в телевизия „Дождь“ с вероятното предположение, че „центърът за управление на протестите“ се е преместил там. Главната редакторка Александра Перпелова получава четенето на същото наказателно дело за „възпрепятстване на изборите“.

Цял ден силоваците решават ребус – кой трябва да бъде задържан, та всичко да приключи? В техните глави не се и прокрадва мисълта за това, че хората имат свобода на волята.

Действията на полицията и гвардията срещу протестиращите изобщо не са координирани. Участниците в разгонването на митинга не разбират защо изобщо са на мястото и си пречат взаимно. Същите действат на улицата точно толкова професионално, колкото и колегите им, подхвърлили наркотиците на разследващия журналист Иван Голунов. Не успяват с тълпата, нямат ясни указания, залавят и пребиват случайно преминаващите.

Зад всички тези летни столични пейзажи се открива хоризонтът на руската политическа драма, наречена „организация за предаването на властта до 2024 г.“. Рейтингите падат, парите свършват, хората са преследвани заради оскърбления срещу чиновници, участието в изборите се определя като углавно престъпление, силоваците са вчерашни тройкаджии със съответния кръгозор, нови лица сред подкрепящите властта няма, а съществуващите са дискредитирани в комплект с всичките им проекти.

Моля, предайте това на властта. Но как бихте го направили, щом дори и редовите избори за Московския градски парламент се оказват непосилен политически товар?

Да се правят прогнози е неблагодарна работа. Но от резултатите от събитията на 27 юли в столицата може сигурно да се каже: московската кампания вече е загуба за официалните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови