Демокрацията е болна. Защо отслабва доверието в нея

OFFNews 30 януари 2020 в 17:21 4367 4

Снимка АА

Недоволството на гражданите в развитите страни и неудовлетворението от демокрацията се намират на най-високото си ниво за последните 25 години.

Това е заключението на специалисти в Кеймбриджския университет, изследвали обществените нагласи, на базата на 3 500 анкети в 154 страни с участието на около 4 млн.души, предаде Би Би Си. Основният въпрос на проучванията е доволни ли са хората от функционирането на демокрацията в съответната държава, или не.

Социолозите в Кеймбридж се занимават с това изследване от 1995 г., а за някои страни имат данни от 1970-те години.
„В целия свят демокрацията е болна. Ние установихме, че неудовлетворението от демокрацията нараства достатъчно дълго време и е достигнало историческия си максимум, особено в развитите страни“, казва авторът на доклада Роберто Фоа.

Най-зле са нещата във Великобритания и САЩ. Делът на недоволните по света от 48% през 1995 г. е скочил до 58% през 2019 г.

Ръст на положителното възприемане на демокрацията е наблюдаван през последните десетилетия на миналия век. Това е времето на падането на комунизма в Източна и Централна Европа, и на всеобщата подкрепа за подема на демокрацията.

През последните 10 години е настъпило определено разочарование и в отношението към демокрацията се появява устойчива негативна тенденция. Според авторите на изследването това е политическа и социална реакция на финансовата криза от 2008 г., на миграционната криза от 2015 г., както и на някои външно-политически провали.

Във Великобритания доверието в демокрацията е нараствало стабилно 30 години и е достигнало своя пик в първите години на новото хилядолетие. Но през 2005 г. махалото се обръща в обратна посока на фона на икономическите проблеми и вътрешно-политическите скандали, като например историите с компенсациите на личните разходи на депутатите.

Анкетите, проведени в навечерието на парламентарните избори през декември 2019 г., показват продължаващо отслабване, вероятно свързано с потъването в политическата безизходица около Брекзита.

Докато през 1995 г. неудовлетворените от състоянието на демокрацията във Великобритания са 47%, през 2005 г. делът им пада до минимума от 33%, но преди изборите през 2019 г. вече е 61%.

В САЩ нивото на одобрението в периода 1995-2005 г. е в порядъка на 75%, но е последвано от драматичен и неочакван срив до под половината. Според д-р Фоа подобен цинизъм е обикновено явление в някои страни, но в САЩ той означава сериозен тласък в самооценката.

Експертът свързва това както с отминалата финансова криза, така и с ръста на политическата поляризация и недоверието сред обществото.

В същото време някои европейски страни показват противоположна тенденция. Нивото на удовлетворението от действащата демокрация е достигнало историческия си максимум в Дания, Швейцария, Норвегия и Нидерландия.

Разочарованието от демокрацията и ръстът на популизма – това не е причина, а симптом, казват социолозите. „Доверието в демокрацията отслабва, защото демократичните институции не се справят достатъчно добре с главните проблеми на нашето време – от икономическите кризи до глобалното затопляне. За да възвърне своята легитимност демокрацията, това трябва да се промени“, подчертава Роберто Фоа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

4

Ехо

05.02 2020 в 13:18

Истината е, че по света е създадена и се прилага различна форма и степен на псевдо демокрация! Целта на властта винаги и навсякъде е да се задържи и да ползва благата от това! Демокрация няма! Може би, един ден светът ще прогледне, ако не е станало късно ...!

3900

3

минувач

03.02 2020 в 06:30

Необузданото увеличаване на населението водещо до миграция и световно затопляне, налагането на либерална глобализация осигуряваща огромни печалби на концерните, политическата коректност осигуряваща манипулация на населението, насаждането на мисълта че всички имат еднакви права но игнориране на факта че всички трябва да имат еднакви задължения, популяризирането на социализма като панацея въпреки печалните резултати от миналия век - всички тези феномени са подминати в статията.

Подминат и най-важния факт - че демокрацията е възникнала и приложима в развитите хомогенни общества. Когато размесиш мигранти от Африка и Средния Изток с хората от развитите страни, демокрацията се превръща във фарс...