Дясното - между последната фаза на разпада и първата стъпка към обединението

Симона Костадинова 20 март 2018 в 16:04 7198 6

Възможно ли е обединение на партиите, които на последните избори останаха извън Народното събрание, преди следващия парламентарен вот, и докъде стигна разпадането на дясното на фона на засилващите се спекулации за предстоящи предсрочни парламентарни избори?

Изглежда дясното пространство е между последната фаза на разпада и първата стъпка към обединението. Реформаторският блок върви към своя край, за да може партиите в него да намерят новите си коалиции, докато тези, които го напуснаха навреме, дават сигнали, че вече са една крачка напред.

Има напредък по дълго подготвяното обединение между Демократи за силна България (ДСБ), "Да, България" (ДаБГ) и партиите около тях, след като почивните дни от изпълнителния съвет на ДСБ излезе с резолюция. В нея партията даде мандат на председателя си Атанас Атанасов за "създаване на траен политически съюз между ДСБ и Да, България", в който да влязат и други партии. 

"Разговорите ни вървят планомерно и няма да е далеч времето, в което ще обявим резултат", коментира пред OFFNews Атанасов и добави, че като начало целта е "политически съюз, който да възстанови парламентарната република и да отстрани мафиотското управление на сегашната конструкция". По думите му важно е било да се изяснят общите политики и идеи, а това вече е изчистено.

Още през февруари от ДаБГ обявиха, че започват преговори с партии партньори за сваляне на правителството. А първоначално поканите за разговори бяха за формациите, с които работят усилено - ДСБ, Зелените, ДЕОС и БЗНС. През последните месеци петте партии излизат с общи позиции по основни политически теми и засега изглежда ясно кои партии влизат в новото обединение около ДСБ и ДаБГ. Предстои да се уточни структурата и ръководството му. 

Междувременно продължава разпадането на Реформаторския блок (РБ) - след няколко месеца затишие Движение България на гражданите (ДБГ) замрази членството си, а "Глас народен" напусна Блока.

От ДБГ дадоха срок от един месец на останалите в РБ да се обединят около три неща - искане за незабавна оставка на правителството, създаване на реформаторски общности по места и платформа "с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията".

"Ако дори едно от тези условия не бъде изпълнено в определения от нас срок, ние ще напуснем Реформаторския блок", коментира пред OFFNews председателят на ДБГ Димитър Делчев. Той подчерта, че ако напусне Блока, партията му има "няколко пътя, по които да поеме и предстои те да бъдат обсъдени". Делчев добави, че ако пътищата с РБ се разделят, партията му ще търси "демократични партньори за създаване на реформаторски общности по места, които да разбият феодалния модел на управление, налаган от ГЕРБ".

Идеята на ДБГ за такава общност от партии се доближава до опозиционните нагласи на новата формация около ДаБГ и ДСБ. Според източници на OFFNews обаче е твърде рано да говори за това дали е възможно ДБГ да намери място в новото обединение, защото партията на Димитър Делчев "първо трябва да покаже на практика, че е срещу досегашния модел на управление в страната", а в новата формация не знаят дали това ще стане. 

В решението на ДБГ за замразяване на членството им в РБ има и друг нюанс. Една от причините за раздора била и срещата между вицепремиера Валери Симеонов и председателя на Съюзът на демократичните сили (СДС) Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров от Националния съвет на Блока. Официално от ДБГ я определиха като опит "на част от членовете на Реформаторския блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията". Според източници на OFFNews част от ДБГ смятат, че тази среща не е била единствената и показва процеси на сближаване с формации във властта, заради които излизането на партията от Блока изглежда неизбежно. 

От "Глас Народен", които обявиха излизането си от РБ малко след замразяване на членството на ДБГ във формацията, също казват, че не са били информирани за официалната среща на част от Блока с вицепремиера.

Неясно остава и накъде ще поеме СДС - единствената по-разпознаваема партия без изразено намерение да напусне РБ, която вече дели една сграда с НФСБ. След заигравката на Лукарски и Москов със Симеонов, в СДС усилено се заговорило за смяна на ръководството. Част от членовете на партията искат сближаване с новото обединение около ДСБ и ДаБГ. Някои от партиите около новата формация обаче имат към СДС същите резерви, каквито към ДБГ. Друга част от партията на Лукарски стои зад позицията за оставане в Блока, който да търси нови партньори.

Бившият член на ДБГ Настимир Ананиев намери мястото си в нов проект. В момента той е медийното лице на бъдеща паневропейска партия, която трябва да бъде учредена през май. Формацията се казва "Волт" и се очаква да бъде създадена в няколко европейски държави едновременно, като целта им е на предстоящите евроизбори да съберат достатъчно гласове, за да имат собствена група в Европейския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

6

Buriata

21.03 2018 в 22:45

Какво дясно? Такова вече няма. Онова недоразумение Реформаторски блок го съсипа дясното, а появата на Христо Иванов на политическата сцена го уби направо. Именно поради отказа на Иванов да направи коалиция с ДСБ на последните избори, доведе до изпадане за първи път от новата ни история от парламента. Сега няма нито един десен представител. Тръгнали сега да се коалират. За нищо не стават.

29216

3

Лопе де Вега

20.03 2018 в 17:13

Обединение за влизане в следващото Народно събрание може и да има, но сериозна дясна консервативна партия - не. Много вожд, малко индианец. Кандидатите за водачи са поне 7-8 и няма да се разберат кой да кара влака. Ще издържат най-много до половин година след влизането в Народното събрание - ако влязат.

Поздрав!

15256

1

mendi

20.03 2018 в 16:34

Какво дясно и какво обединение?!? Всички изброени са некадърни нахлебници, дето са се самонабедили за патриоти!
Не виждам кой ще гласува за тях, освен кръга им на познати/роднини.
Те за това и не можаха да се класират на последните избори де.