Ердоган превърна Турция в затвор! Открива нови зандани, закрива училища

Тайфур Хюсеинов, www.obzornews.bg 13 ноември 2017 в 11:25 29441 4

"Който отваря училища, затваря затвори". Много правилно е констатирал френският писател Виктор Юго житейската истина за връзката между образование и престъпност. Това правило важи и за Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган, но в обратна посока. Режимът на Ердоган се хвали, че затваря учебни заведения и открива нови затвори!

След опита за преврат на 15 юли 2016 г. и наложеното след това извънредно положение в Турция управляващите започнаха невиждан лов на вещици. Десетки хиляди опозиционни учители бяха отстранени от работа, а хиляди преподаватели попаднаха зад решетките. Управляващите в страната, под диктата на Ердоган, образуваха една печална картина, каквато не е имало и по време на военните преврати в страната.

Преди дни министърът на образованието Исмет Йълмаз се похвали, че след опита за преврат в борбата срещу т.нар. гюленисти са закрили 2274 учебни заведения (от които 1065 частни светски училища в цялата страна. Училищата бяха сред най-елитните в Турция и са донесли на страната около 500 медала от международни ученически олимпиади – б.а.). Освен това министър Йълмаз призна, че 92% от училищата в страната са некачествени! Представяйки новата система за кандидатстване в гимназиите, той посочи, че който иска да учи в „качествени училища“ трябва да се яви на изпит, а останалите ще имат избор да избират измежду най-близките училища по адрес, но няма да се явяват на приемен изпит. (До преди няколко месеца всички кандидат-гимназисти в страната се явяваха на приемен изпит, който беше отменен с президентски декрет).

На фона на закритите елитни училища и това, че образованието в страната изостава с всяка изминала година, за сметка на това управлението на Ердоган открива нови затвори! Да, режимът на Ердоган превърна Турция в затвор! Всеки ден проправителствените медии в Турция тръбят, че се арестуват десетки нови заподозрени. Милиони в страната са изправени пред страха всеки момент да станат жертва на „анонимен донос“, което е достатъчно, за да бъдат тикнати зад решетките.

За 14 месеца извънредно положение са изградени 47 нови затвори

След опита за преврат и налагане на извънредното положение в Турция са изградени общо 47 нови затвора. 38 от тях са били изградени през 2016 г., а 9 от тях – през 2017 г. В момента се изграждат още 11 затвора в страната.

Според информация на Дирекция „Затвори“ в Турция, публикувани във в. „Биргюн“, капацитетът на занданите е достигнал 207 339. Но местата за затворниците не са достатъчни. Все още 17 540 затворници нямат легла.

През последните 10 години са били открити 148 нови затвори, което е позволило легловия капацитет на занданите да се увеличи с 129 578. Но и това не достига да побере официалната бройка от 224 878 души, които всеки ден се увеличават.

Вследствие на незаконните арести турските затвори отдавна са препълнени. Според данни на Министерството на правосъдието в затворите се намират общо 229 790 души, като капацитетът им е 207 339. Затворите са препълнени „благодарение“ на незаконните арести след опита за преврат миналата година и наложеното извънредно положение от страна на управляващите. Като се има предвид, че след пуча управляващите бяха освободили около 40 хиляди осъдени престъпници, за да направят място на противници на режима на Ердоган. Освен това в края на август тази година с президентски декрет бяха помилвани други 3 хиляди престъпници, за да има място на противниците на Ердоган.

Според данните в Турция се намират общо 384 затвора (291 мъжки затвора, 13 женски затвора и 10 интерната за деца и младежи). Вестник „Хабертюрк“ съобщава, че в затворите има 141 802 осъдени лица, а 87 988 са задържани. От задържаните 49 900 са обвинени, като „гюленисти“. С обвинение в тероризъм се намират 63 242, а 163 618 души поради различни престъпни дейности, а 2 930 заради организирана престъпна дейност.

Броят на вкараните в турските затвори расте пропорционално през годините, като през 2012 г. е бил 136 020 души. Прави впечатление, че през 2016 г. достига до 199 328 души, а през настоящата 2017 г. вече е 229 790.

Строят 50 нови затвора за гюленистите!

В Турция се строят над 50 нови затвора за т.нар. гюленисти. Това съобщи бившият вече съветник на Министерството по правосъдието Кенан Ипек. По думите на Ипек всеки един от новите затвори е с капацитет 1000 души.

Той съобщи, че в затвора „Синджан“ се изграждат 5 нови съдебни зали. Залите ще бъдат многофункционални и ще се използват за процеси срещу гюленистите.

Управляващите дотолкова прекалиха с новите затвори, че радостната вест на община Елмалъ, област Анталия беше рекламирана в социалните медии. В края на месец август от официалната страница в социалните медии на общината съобщиха за продължаващия строеж на затвора, като го обявиха за „голямата инвестиция, която ще възроди икономиката“. Местни общинари се похвалиха, че новият затвор ще бъде най-големия в региона, а жители изразиха остра реакция на начина на рекламиране на затвора.

Средно на ден 112 души биват осъждани. Броят на затворниците е по-голям на 7 отделни областни града в Турция. Броят на затворниците е достигнал рекордни нива през последните 16 години, като по време на режима на Ердоган е по-голям, отколкото броят на затворниците след военните преврати в страната. Има затвори, където в килии за 20 души са настанени 80 души.

Според информация на в. „Сьозджю“ дневният разход за затворите турската хазна отделя 17,5 млн. турски лири (около 8 млн. лева), а годишният разход е 6 млрд. и 402 млн. турски лири (около 3 млрд. лева). Тази сума е по-голяма от бюджета на 12 отделни министерства в Турция.

Всяка година по 215 души умират в затворите

Според информация на Министерството на правосъдието през последните 16 години, когато на власт е Ердоган, в турските затвори са загинали 3 432 души. Това се равнява на около 215 смъртни случаи на затворници. Това посочва заместник-председателя на основната опозиционна Републиканска-народна партия Вели Агбаба.

Той поиска турския парламент да разследва случаите на болните в затворите, като да се предприемат необходимите мерки за тяхното лечение и да бъдат премахнати всички бюрократични мерки в това отношение. В отправеното предложение се подчертава, че „проблемът със затворите по време на управлението на ПСР се задълбочава и правителството няма намерение да намери решение“. В затворите няма достатъчен достъп до лекари.

Вели Агбаба изтъква, че в момента в турските затвори се намират 1025 болни затворници, като 357 от тях са в тежко състояние. Той посочва, че според информация на Министерството на правосъдието на 841 затворници (31 от тях са жени) са получили право наказанието им да бъде отложено, но все още не са освободени.

70 хиляди гимназисти и студенти се намират зад решетките

В. „Джумхурийет“, позовавайки се на данни на Министерството на правосъдието, съобщава, че в затворите се намират 69 301 гимназисти и студенти. Бройката набъбва до 100 хиляди с онези гимназисти и студенти, които са били отстранени от училищата и университетите или съдени под гаранция, или които са изправени пред риска всеки момент да бъдат арестувани и тикнати зад решетките. Заради наложеното извънредно положение студентите в затворите нямат достъп до записки и лекции, не могат да се явят на изпити и губят своите студентски права. „Благодарение“ на наложеното извънредно положение на около 100 хиляди гимназисти и студенти са им отнети достъпа до образование.

Запознатите със случаите коментират пред вестника, че около 100 хиляди студенти са съдени и питат защо се отнема правото им да бъдат добри граждани. И следва риторичния въпрос: Да не би в Турция да има 69 301 млади терористи?

Студентите са държани зад решетките с различни обвинения, в следствие на доноси от „таен свидетел“ или най-новата официална форма, която се приема за достоверна от съда е „анонимен донос“. Запознати коментират как е възможно „анонимен донос“ да се приеме за достоверен при такива важни обвинения?

Тайфур Хюсеинов е журналист, член на Асоциацията на европейските журналисти и СБЖ. Той е един от издателите на вестник "Седмичен обзор" и сайта http://www.obzornews.bg - медии, които следят в детайли политическите процеси в Република Турция и техния отзвук у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

13.11 2017 в 22:25

Смеагол - султан! Всичкото хобит - затворник!

15914

3

поп Дръвчо

13.11 2017 в 16:13

Не вярвам да го изтърпят цяло поколение.

Това им е пътя към националното съзряване - първо кюрдистан вънка, после смяна на властта с по-читава ама не както досега от шапкарите.

10571

2

Hissarion

13.11 2017 в 13:40

Неприятен съсед ще са тия турци след някое друго поколение. Как да се разбереш със хора, израстнали покрай затвора, а не в училище?

15914

1

поп Дръвчо

13.11 2017 в 12:10

Във вярната посока вървите, комшулар!

Не че ние не правим грешни стъпки ама вие направо към тинята.