Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

САЩ призовават съюзниците си в ЕС да не се доверяват на китайски фирми за жизненоважните мрежи

Майкъл Р. Помпео, държавен секретар на САЩ 03 декември 2019 в 16:55 3599 1

М.Помпео

Снимка АА

Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събират в Брюксел във вторник, за да обсъждат сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето поколение (5G).

Техните решения могат да имат дългосрочен ефект върху способността на европейските страни да защитят личната неприкосновеност на своите граждани и в крайна сметка - да защитят своите свободи.

5G мрежите скоро ще засегнат всеки аспект от живота, включително и жизненоважна инфраструктура. Новите високотехнологични възможности ще захранват автономни превозни средства, изкуствен интелект, интелигентни мрежи и други иновативни технологии. Благодарение на начина, по който са изградени 5G мрежите, е невъзможно да се отдели някоя част от мрежата от друга.

С толкова много потенциални рискове, от спешен порядък е изграждането на тези информационни артерии на 21 век да бъде извършено от надеждни компании. По-специално, изключително важно е европейските страни да не дават контрола върху своята жизненоважна инфраструктура на китайски технологични гиганти като Huawei или ZTE.

Само вземете предвид историята на Huawei. Компанията със седалище в Шънджън поддържа връзки с Народната освободителна армия на Китай. Тя е замесена в шпионаж в Чехия, Полша и Нидерландия, твърди се, че е откраднала интелектуална собственост от чуждестранни конкуренти в Германия, Израел, Обединеното кралство и САЩ и е обвинена в подкуп и корупционни практики в страни като Алжир, Белгия и Сиера Леоне. Huawei получава огромна държавна подкрепа, която й позволява несправедливо да подбива цените, предлагани от конкуренти, работещи на пазарен принцип.

Осигуряването на защита на 5G мрежите не означава единствено да се предотврати възможността да ги изгражда определена компания. Китайският Закон за национално разузнаване посочва ясно, че Китайската комунистическа партия може да принуди всеки доставчик на 5G услуги да предава информация и да извършва други секретни дейности.

Това буди безпокойство, защото Китайската комунистическа партия сама по себе стои зад дълъг списък от злонамерени кибер-активности. Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу членове на намиращата се в Тянжин хакерска група APT 10, която е действала заедно с Министерството на държавната сигурност на Китай, атакувайки десетки европейски и американски компании с цел кражба на интелектуална собственост и чувствителна лична информация.

С възможностите на 5G Китайската комунистическа партия може да използва достъпа на Huawei или ZTE до частна или фирмена информация с цел кражба, или да използва аварийни прекъсвачи, за да предизвика смущения в жизненоважни бъдещи приложения като електрически мрежи или телехирургически центрове. И е необходимо само да се видят безкрайните нарушения на човешките права от страна на Китайската комунистическа партия в Синцзян, които толкова красноречиво бяха посочени в изтекли неотдавна документи, за да се разбере как тази партия използва технологиите за масови репресии.

Техническите експерти на ЕС направиха голяма крачка напред през октомври, когато в координирана оценка на риска за 5G мрежите предупредиха, че „рисковият профил на отделните доставчици ще бъде от особена важност, включително и вероятността доставчикът да бъде обект на намеса от страна извън ЕС“. Съединените щати настоятелно призовават държавите-членки на ЕС да отидат още по-далеч и да установят национални стандарти за справяне с потенциалните заплахи за неприкосновеността на личния живот, сигурността, безопасността, правата на човека, суверенитета и интелектуалната собственост.

Някои от поддръжниците на Пекин, включително и европейски PR фирми, наети от Huawei за овладяване на негативните настроения, се изказват срещу този съвет. Те твърдят, че технологията на Huawei е по-добра и по-евтина от алтернативите, като игнорират обезпокоителната история на компанията.

ЕС не трябва да ги слуша или да поема такива рискове, които са описани тук. Европейски компании като Ericsson и Nokia, както и южнокорейската компания Samsung, произвеждат висококачествено 5G оборудване на конкурентни цени. Тези фирми са легитимни търговски субекти, които участват в честна конкуренция. Още по-важното е, че техните седалища се намират в демократични държави, които се придържат към върховенството на закона и са отговорни за своите действия.

Съединените щати уважават правото на всяка държава да определя технологичната си политика и да решава как ще защитава своя народ. Но нашите приятелства и съюзи с държавите-членки на ЕС - тези, които в крайна сметка са изградени върху общата любов към свободата, изискват да споделяме своите притеснения, когато видим заплаха за нашата обща сигурност.

Уверен съм, че европейските държави ще продължат да вземат добри решения от името на своите граждани. САЩ очакват да работят с Брюксел за изграждането на силно, сигурно и проспериращо цифрово бъдеще за всички нас.

Статията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за 5G мрежите е публикувана в POLITICO.eu.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

03.12 2019 в 22:06

:)))) А на американски ли да се довери? Които са доказали, че печелят от крадене на данъци, и на лична информация.