Галъп: 53% са против ромите да се изселят от Асеновград

OFFNews 07 юли 2017 в 13:13 6772 2

32 на сто от българите са били преки свидетели на агресивни действия или участници в тях през последната година.

Това показват данните от експресен сондаж на „Галъп интернешъл“ сред 800 души, проведен от 4 до 6 юли.

По обвиненията в корупция 71% от българите вярват на Румен Радев, а 9% на Цветан Цветанов.

Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г. например, уточняват социолозите. 

Хората вярват и на сигналите за различно качество на „западни“ и „източни“ варианти на една и съща марка хранителен продукт. Цели 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Хората явно преувеличават в отговорите си, но това показва колко значителен е проблемът за качеството на храните в очите на българите.

Идеята за катализаторите на колите среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха. 

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне.

Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. Мнозинство от 75% пък одобрява закупуването на нови самолети за армията. 



Инициативата на Бойко Борисов за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС среща подкрепа сред мнозинство от 70%, без хората да се влияят от това кой е автор на инициативата.  

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват.

Преобладаващо неодобрение има към ограничаването на плащанията в брой – 61% не подкрепят ограничаването, а 35% го подкрепят. 

По казуса в Асеновград българите не стигат до крайности – съзнателно беше проверено екстремно твърдение (да се изселят всички роми). То не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват. Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, коментират социолозите. 

--------------------------------------

Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст 18+ години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е проведено в период: 4-6 юли 2017 г. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!