Галъп интернешенъл: Българите подкрепят Македония в спора за името й с Гърция

OFFNews 16 май 2018 в 15:14 3728 0

Мнозинството българи подкрепя Македония в дебата за промяната на името на страната по искане на Гърция. 

70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Гърция Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото ни проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад. Това показват данните на Галъп Интернешънъл, от национално представително проучване, проведено между 9 и 16 март сред 772 души по метода „лице в лице“ и независимо от външно финансиране. 

Според цифрите 54 на сто от хората, чули за спора за името на Македония, нямат нищо против то да остане без промяна, 19% са на обратното мнение. Очевидно, обществените настроения у нас кореспондират добре и с официалната българска позиция изразена наскоро от министър Екатерина Захариева – която винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име, наред с ненамеса в спора между Атина и Скопие, насърчаване на диалога между двете страни и недопускане на евентуални териториални претенции към страната ни в евентуално ново име. 

Мнозинство от 58% от запознатите с дебата се чувстват по-скоро солидарни с народа на Македония и само 15% застават на страната на Гърция при възникналия между двете страни спор за името на Македония. Данните показват, че не е взела надмощие отмъстителна позиция спрямо Македония, въпреки някои провокации от страна на политическия елит в Скопие в годините. Изследователската практика на „Галъп интернешънъл“ показва, че заредено с недоверие у нас е по-скоро отношението към доскорошния политическия елит на югозападната ни съседка, но отношението към самите хора на Македония и към страната като цяло е като към близки, коментират социолозите. 

„Галъп интернешънъл“ наскоро провери и отношението на Западните Балкани към нас и към Европейския съюз – отношението към България е видимо добро във всички изследвани страни, а ЕС се разглежда като потенциал за успешна лична перспектива (може би с известен нюанс при Сърбия). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови