Галъп интернешенъл: Оптимистите по света са 30%, у нас - два пъти по-малко

OFFNews
29 юли 2019 в 11:27 | 1896 |2

Икономическият оптимизъм по света намалява, след като след края на световната икономическа криза значително се покачваше.  Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната пък са по традиция по-песимистични в сравнение с тези по света. 

Изводите са от традиционното изследване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (в сътрудничество с УИН), което се провежда ежегодно сред около 60 държави от целия свят. Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл“ специално за Българската национална телевизия, представени в легендарната рубрика „Къде сме ние“ на „По света и у нас“ и предаването #Европа. Повод е трийсетата годишнина от началото на промените у нас.

Най-големият пик на песимизма по света беше по време на световната криза преди десетилетие. След това започна и ръст но оптимизма, който премина даже над 40%, но сега вече се установява на нива от около 30%.

Така, напоследък имаме средно 35% неутрални очаквания по света, средно 30% песимизъм и още 30% оптимизъм. Останалите се затрудняват да отговорят.

Последните вълни на изследването показват, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционна са страни като Италия, Гърция, Обединеното кралство и т.н.

Икономически подем пък очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия, Индия и т.н. Казано накратко, Западът се бои за просперитета си, а югът и изтокът очакват просперитет. 

Къде сме ние 

Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната са традиционно по-песимистични на фона на света. Но пък в последните години у нас като че ли има известно подобряване в това отношение и връх вземат неутралните очаквания, за сметка на песимизма, който иначе преобладаваше от началото на века с малки изключения.

В края на второто десетилетие на новия век средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, средно 30% - икономически трудности, а 40% не очакват промяна. Останалите се колебаят.

Сред нашите съседи песимизмът по отношение на икономическото развитие също е силен. Дълго време Гърция е сред водещите страни по този показател, наред с Румъния, Турция и др. 

Препоръчани материали
Лопе де Вега

Рейтинг : 18215

30.07 2019 в 11:38 2
+ 0
- 0
И аз съм оптимист. Винаги, когато някой каже, че по-лошо не може да бъде, аз отговарям - а, може, може!
petio01

Рейтинг : 1500

29.07 2019 в 11:55 1
+ 10
- 0
Оптимистите са два пъти по-малко при обикновените граждани и 100 пъти повече - при управляващите политици. Като минат в опозиция изведнъж стават по-песимисти и от гражданите.