Георги Лозанов: Какво ни нашепват ракетите

Коментар по темите от изминалата седмица

Доц. Георги Лозанов
16 април 2018 в 11:37 | 6084 |3

Военният удар на САЩ и партньори в Сирия разбираемо измести другите теми от седмицата, като имаше една особеност в медийното му отразяване – коментарите доминираха над информацията, включително в новинарските емисии. И това също е разбираемо, защото ударът е преди всичко послание (в този смисъл физическото поразяване на целите не е особено важно), той е текст, написан с ракети, който трябва да бъде преведен на езика на думите. Ето съдържанието му, или поне част от него, в резюме.

1. Използването на химическо оръжие днес не бива да остава ненаказано (настояването за доказателства със съдебна валидност за вината е тактика за измъкването на виновника).

2. Вашингтон потвърждава, че и по времето на Тръмп не се е отказал от ролята си на „световен полицай”, готов да защитава със сила човешките права (това, впрочем, беше ясно подсказано още с предишния удар през миналия април – пак в Сирия и пак заради употреба на химическо оръжие).

3. Непрестанно напомняната, особено от Кремъл, заплаха от световен конфликт няма да е спирачка в изпълнението му на тази роля „само мир да има”.

4. САЩ не са готови да отстъпят пред нарастващото геополитическо влияние на Русия в Сирия и региона.

5. Не е разклатена военната солидарност между натовските държави в противопоставянето им на руския интерес, и Турция продължава да ѝ принадлежи.

6. Западът управлява отношенията си с Русия все на „две скорости”, като САЩ, Великобритания и Франция играят лошото ченге, а Германия – доброто (ние, верни на горчивия си исторически опит, пак сме с Германия).

7. Преоценката на военното присъствие на Русия на Средиземноморието не е на дневен ред (ракетите грижливо го отминават).

8. Връщането към политическото решаване на конфликтите вече неизбежно ще включва и въпроса за свалянето на Башар Асад. Едва ли ще му помогнат клипчета като това как на сутринта след ударите отива на работа все едно, че нищо не се е случило.

Въобще, нещо се случи - светът остава същият.

Коментарът на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Препоръчани материали
Sin

Рейтинг : 7443

19.04 2018 в 01:44 3
+ 0
- 0
Много фин коментар. Всички точки до една оформят великолепно впечатлението от прозорливостта на автора. Да, Западът и САЩ специално изработиха ювелирен ход, въпреки напрежението и критиките. Заедно с ефекта на послание подчертаха и у кого се намират главните карти в разиграването, без да наранят никого !
Наистина впечатляващо. И наистина обяснено впечатляващо !
Hissarion

Рейтинг : 7671

17.04 2018 в 10:30 2
+ 1
- 0
Тоя кибик от междублоковите пространства днес успя да разсмее публиката - "текст написан с ракети". По-жалка апология на бомбардировки от това едва ли можем да намерим, дори да търсим.
Boa

Рейтинг : 8797

16.04 2018 в 11:55 1
+ 4
- 0
Тези деградирали личности /Плевналиев и Лозанов/ изсмукали от българското
общество не малко облаги, докато са се подвизавали на високите си
държавни постове в миналото, днес си приличат като . . . ДВЕ КАПКА ВОДА !?
И двамата след като са изконсумирали властта която са притежавали,
постоянно се натискат по медиите да дават интервюта /без да се съобразяват
от факта/, че те вече не представляват никого и за околните си
са абсолютно безразлични !