Германия се сблъсква с недоволство заради нежеланието си да изпрати танкове в Украйна

OFFNews 21 януари 2023 в 20:52 13346 10

Танк

Снимка Wojsko Polskie

Танк "Леопард 2"

Германия се сблъсква с недоволство заради нежеланието си да изпрати танкове "Леопард 2" в Украйна, а Киев изразява разочарованието си от "глобалната нерешителност".

Така британският в. "Гардиън" обобщава настроенията след вчерашната ключова среща на съюзниците в германската военна база "Рамщайн".

В петък 50 държави се съгласиха да предоставят на Киев военна техника на стойност милиарди долари, включително бронирани машини и боеприпаси, необходими за отблъскване на руските сили. Но германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред репортери в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия, че въпреки засилените очаквания "все още не можем да кажем кога ще бъде взето решение и какво ще бъде то, когато става въпрос за танка "Леопард", припомня изданието.

Днес Украйна осъди "глобалната нерешителност" на съюзниците си при предоставянето на модерни тежки танкове, като заяви, че "днешната нерешителност убива още повече наши хора".

"Всеки ден забавяне е смърт на украинци. Мислете по-бързо", написа в Туитър президентският съветник Михайло Подоляк.

Няколко съюзници повториха думите на украинския президент Володимир Зеленски, че танковете са от съществено значение за борбата на Украйна с много по-големия ѝ съсед.

В съвместно изявление - и рядка публична критика към водещата европейска сила - външните министри на трите балтийски държави Латвия, Естония и Литва заявиха, че "призовават Германия да предостави танкове "Леопард" на Украйна сега".

"Това е необходимо, за да се спре руската агресия, да се помогне на Украйна и бързо да се възстанови мирът в Европа. Германия като водеща европейска сила носи специална отговорност в това отношение", се казва в изявлението, публикувано в Туитър от латвийския външен министър Едгарс Ринкевичс.

Берлин се колебае дали да изпрати "Леопардите" или да позволи на други държави да ги прехвърлят на Киев, като по-рано през седмицата се появиха съобщения, че ще се съгласи да го направи само ако САЩ също предоставят своите танкове. Вашингтон заяви, че предоставянето на неговите танкове "Ейбрамс" на Украйна не е възможно, позовавайки се на трудности при обучението и поддръжката, допълва "Гардиън".

Но преди срещата на контактната група за Украйна в петък на около 50 държави във военновъздушната база "Рамщайн" нараснаха очакванията, че Германия поне ще се съгласи да позволи на други държави, разполагащи с танкове "Леопард", да ги прехвърлят на украинската армия.

Американският сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, който е на посещение в Киев, призова и двете страни да доставят машините.

"Към германците: изпратете танкове на Украйна, защото тя има нужда от тях. Във ваш собствен национален интерес е Путин да загуби в Украйна.

Към администрацията на Байдън: изпратете американски танкове, за да може другите да последват нашия пример", написа Греъм в Туитър.

Молбите бяха отправени в момент, когато руската армия съобщи, че нейните войски са започнали офанзива в украинската област Запорожие, където сраженията се засилиха тази седмица след няколко месеца на почти замразен фронт.

В ежедневния си доклад в събота силите на Москва заявиха, че са провели "настъпателни операции" в региона и твърдят, че са "заели по-изгодни линии и позиции".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

22.01 2023 в 17:23

Пак засмърдя на кремълска тор!

2550

8

alfakentavur

22.01 2023 в 15:31

Каза платената рашистка подлога, която се издаде, че й спускат какво да пише от пасолството.

-240

6

редовно четящ

22.01 2023 в 14:14

Германците няма защо да берат срама на третия райх. Просто изпревариха сталин, който се беше подготвил за мащабно военно настъпление в Европа. Хитлер го изпревари. Германците трябва да берат срама на меркел, която натресе европа в руска енергийна зависимост, трябва да берат срама и на последователя и Шолц, който очевадно има проруски пристрастия.

345

5

Джендо Джедев

22.01 2023 в 08:21

Дойчовците се псуваха, че бяха се докарали до това да са зависими от руския газ. После ще се псуват, че не помагат достатъчно за спирането на рашистката проказа. Но ще им дойде акълът, няма страшно!

2550

4

alfakentavur

22.01 2023 в 05:05

Германците още берат срама на Третия Райх. Така както орките ще берат срама на СССРайха поколения напред.
Просперитетът на Германия започва много преди обвързването им с каквито и да е горива.
Горивото е стока. Рашистката газ не е единствена и незаменима. Германия вече си диверсифицира доставките и лека-полека това прави целия ЕС. Каквото не се купува вече от СССРайха, ще се намерят 10 други продавачи. Вкл. на по-ниска цена.
Нали и ние щяхме да сме на студено и тъмно? Един ден и един час не сме били без ток или отопление.
Поредният огромен пирон в задника на Путлер.

8053

1

DARTH VADER

21.01 2023 в 22:21

ШВАБИТЕ БЪРЗО ЗАБРАВИХА СЪВЕТСКИЯ БОТУШ И СТЕНАТА...

ИМАМ УСЕЩАНЕТО,ЧЕ НЕ ИМ ПУКА КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ,ВАЖНОТО Е ПОСЛЕ ДА ИМАТ ПАК ОТ "ЕВТИНИЯ" ГАЗ...

ЧЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА,МАЙ НЕ БЕШЕ МНОГО ПАЗАРНА...

ИЛИ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ,ЧЕ АКО НЕ ПОМОГНЕМ ВСИЧКИ НА УКРАИНЦИТЕ,ТОГАВА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО,ЩЕ И СЕ ОТВОРИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ АПЕТИТ...