Германски дипломат: Борисов тръгва по опасен път

Александър Андреев - DW 27 август 2016 в 15:49 26897 17

Снимка tccb.gov.tr

По повод тревогите от миграционен натиск по българската граница и различните изявления на премиера Борисов по тази тема помолихме за коментар добрия познавач на българската политика Клаус Шрамайер:

Във връзка с интервюто на Борисов за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” мога да кажа само това: От встъпването си в длъжност през 2009 година той имаше на разположение седем години, за да приведе в ред държавата си. И сега щеше да разполага с армия, която да заслужава това име, с правосъдие, което не се поддава на външни влияния, с икономика, която да му осигурява необходимите данъци, както и с уважение, каквото едва ли би имал друг премиер на Балканите. Ако всичко това се беше случило, нямаше да е необходимо сега да изпада в унизителната поза на молител.

Жалко - и за България, и за нас - че той пропусна този шанс. Кой, ако не той, би могъл на базата на опита, способностите и популярността си в България, да се справи с тъмните сили, които пречат на процъфтяването на страната? Защо Борисов не залага на гражданското общество, на реформаторските сили и на българите, които олицетворяват най-добрите традиции на страната? Но все още не е много късно! Борисов би могъл да почерпи от опита на балтийските държави, Полша и други страни. В крайна сметка вината за всичко не може вечно да бъде приписвана на турското робство.

Аз добре разбирам Борисов. Но на фона на тлеещата туркофобия на българите смятам, че се впуска в опасна посока точно преди изборите. След като ние не желаем или не сме способни да защитаваме българската граница, той обаче явно няма друг избор – включително и заради абсурдното Дъблинско споразумение. В същото време Борисов ще тръгне по един твърде опасен път, ако продължава да се раздалечава от ЕС. Още екстрадирането на Бююк в Турция представляваше грубо правно нарушение. А ако спрат да пристигат европейските пари – как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси? Остава неясно и това дали по този начин Борисов ще успее да си „купи” трайното благоразположение на Ердоган. Във всеки случай българският премиер вече ще може да бъде изнудван по-лесно.

Не бих искал да съм на негово място, казва в заключение германският дипломат и добавя: В края на краищата Борисов вече би две последователни дузпи и вкара един гол. Дали ще успее да стори същото и във външната политика? За съжаление има проблеми – като например гръцко- македонският спор за името или проблемът с кюрдите в Турция – които не могат да бъдат решени така лесно и разумно.

*Германският дипломат Клаус Шрамайер през 1990-те беше заместник-посланик на Германия в София.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

17

kibrito

30.08 2016 в 05:44

Германският дипломатявно не познава добре Борисов и не знае, че няма твърда позиция по нито един въпрос и е готов да "обърне палачинката" веднага щом види зор. Ако Меркел му скръцне със зъби още утре ще хукне към Анкара да убеждава Ердоган да приеме условията на ЕС.

13340

16

Blagodatka Dushanova

28.08 2016 в 22:44

Професоре,кой щурак ти цвъка тези плюсове,като пишеш само глупости...

13340

15

Blagodatka Dushanova

28.08 2016 в 22:42

Професоре,до кога ще си пишем едно и също ,едно и също...борисов не е достоен,него просто го държат на върха генералите от ДС ,които всъщност го "туриха" там ,чрез него да контролират политиката на България.А изборите са просто средството чрез което отново да го "турят" на върха.У нас изборите нито са демократични,нито са честни!Гербарите и по-точно цветан цветанов купуват гласове,особено в провинцията,купуват цели секции,а протоколите тотално са фалшифицирани!А борисов е просто психопат,лъже и сам си вярва на лъжите си,а за да бъде във властта е готов да продаде и душата си на дявола!

13340

13

Blagodatka Dushanova

27.08 2016 в 22:33

Професоре,Балкански,нямаш ли собствена мисъл,та копираш едно и също във всеки форум?Това за уж "самостоятелната политика" съвсем същото го четох вече в "добрите отношения с нашите съседи",които били важни за тиквата!Хайде стига !Вече си изработи надницата!Вече ти го написах,твоят борисов е кукла на конци на генералите от ДС и изпълнява техните команди за осъществяване на техните цели за разпадане на ЕС!Гадна роля му се падна на твоя ШЕФ,точно преди изборите за президент.ФСБ(КГБ)-успяха за Англия но се надявам да спре успехът им до тук!Гадост!

17898

10

кикимора

27.08 2016 в 19:53

Това ме разсмя с глас:
В крайна сметка вината за всичко не може вечно да бъде приписвана на турското робство.

13340

9

Blagodatka Dushanova

27.08 2016 в 19:18

Та,борисов тръгва по-опасен път...е,тръгва,защото неговите ментори искат това!борисов няма собствено мнение,той изпълнява командите на ченгетата от ДС ,които му дишат във врата.Той само иска да е на върха във властта,защото ако го изоставят и той се сгромоляса,неговото минало няма повече да е "табу"!И няма да може повече да лъже ,че бил пожарникар и 5-10 години гасил пожари , и че бил треньор по карате...смех!смех народе!Щяхме наистина да се смеем ако не беше толкова безнадеждно тъжно!

13340

8

Blagodatka Dushanova

27.08 2016 в 18:59

А бе няма ли нашият началник лаптоп,таблет или смартфон,да ползва Интернет за да покаже карти на сраженията срещу ИДИЛ?Вчера на пресконференцията след срещата с ердоган вадеше от джобовете си разни карти ,смачкани,откъснати от незнам кой стар турски атлас...А сега,журналистите ни уверяват,че той "писал"на страницата си във Фейсбук..смях!смях народе!И да знаете,докато ДС (разбирайте и КГБ)смятат,че с глупостите си е полезен за тяхната политика и техните действия за разбиване на ЕС,те ще положат всички усилия да го държат на върха!ТЕ го съветват каква роля да играе...и той се справя успешно!Няма спасение от тази напаст!