Глобален пакт за миграцията: що е то?

OFFNews 12 ноември 2018 в 11:44 9543 2

Предстоящото подписване на Глобалния пакт за миграцията, подготвен от ООН, отново разбуни духовете у нас. БСП и националисти вече изразиха опасения от съдържанието на документа и го сравниха с Истанбулската конвенция.

"БСП е против наред с бежанците от войни от пакта да се облагодетелстват всички мигранти по всякакви други причини, включително и тези, които нямат паспорти", заяви Корнелия Нинова.

В отговор външният министър Екатерина Захариева посочи, че предстои дебат за подписването на пакта и че целта му е да спре незаконната миграция.

Повтаря ли се сценарият с Истанбулската конвенция и какво пише в пакта?

През март Европейската комисия поиска от Съвета на ЕС да я упълномощи да подпише от името на съюза Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция, наричан за кратко Глобален пакт за миграцията. Той трябва да бъде приет на Междуправителствена конференция в Мароко на 10 декември 2018 г. 

Документът адресира проблема с миграцията на глобално ниво и цели да обхване всичките му аспекти - от спасяването на човешки живот, осигуряването на закрила на нуждаещите се, справянето с първопричините за незаконната миграция и принудителното разселване до оказването на подкрепа на насилствено разселените общности по света. Мотивът е, че никоя държава няма ресурсите да се справи сама с толкова сложен световен проблем. Пактът трябва да отговори на опасенията в обществото за демографските, икономически, социални и екологични промени, които се случват във връзка с миграцията.

До момента са публикувани няколко версии - чернови или наричани още "нулеви проекти" на текста. 

ЕК уточнява, че Глобалният пакт за миграцията не поражда и няма за цел да породи каквито и да било правни задължения съгласно националното или международното право. Той действа, зачитайки националния суверенитет и правото на всяка държава да определя своя миграционна политика, която не противоречи на международното право.

Пактът описва, че ще провежда политики на база на събирани актуални данни за миграцията, превенция на причините, водещи до вълни от мигранти и ще действа в подкрепа на мигрантите, зачитайки техни основни човешки права.

Какво ново може да се случи?

Ще бъде разработен уебсайт за легалните възможности за миграция във всяка държава - законодателство, визови изисквания, такси, условия за започване на работа, разходи за живот и др.

Предвижда се да бъдат отворени информационни центрове, където по-чувствителните групи (деца, жени) могат да получат подкрепа и да контактуват с представител на своята държава. Новодошлите мигранти ще бъдат консултирани за правата си и за възможностите пред тях. Ще бъдат организирани информационни курсове по ориентация още преди заминаването. Тази информация би била полезна на трудовите мигранти, които често попадат на недобросъвестни работодатели. ще се гарантира, че във всеки момент всеки мигрант би могъл да получи правна помощ.

Друга цел е да се намалят хората без националност - вкл. чрез регистриране на ражданията на мигранти и гарантиране, че и жените, и мъжете могат да предоставят своята националност на децата си, както и да предоставят националност на децата, родени на територията на друга държава.

Предвижда се на всички лица, които чакат решение за гражданство или пребиваване, да бъде издаван регистрационен документ от съответната общи, който да служи за взаимодействие с властите и достъп до услуги.

За улеснение на трудовата миграция и намаляване на свързаните с нея проблеми се насърчават международни и двустранни споразумения  - за либерализация на визовия режим, свободно движение между някои държави, виза за няколко държави едновременно и др.

Говори се и за "климатични" мигранти - такива, приинудени да напуснат теротории заради имененията в климата. Спроед пакта те трябва да бъдат подкрепяни и на това основание могат да им бъдат предложени визи или да бъдат разработени планове за преселване.

Ще се работи за улесняването на разделени по визови причини семейства, като се вземе предвид най-вече интересът на децата.

Препоръчва се и разширяване на възможностите за академична мобилност - на преподаватели, изследователи, студенти и др.

Особено внимание се обръща на трудовата миграция и намаляване на злоупотребите и трудностите, свързани с нея. Препоръчва се затягане на нациопналната регулация срещу трудовата експлоатация - особено на децата. Друга конкретна мярка е забраната да бъдат изземани от работника разрешителните му за работа и лични документи с цел той/тя да бъде възпрепятстван да напусне.

Бежанци

Предвижда се разработване или надграждане на съществуващи национални и регионални практики за приемане и пребиваване с подходяща продължителност на мигранти по състрадателни, хуманитарни или други съображения. Това се отнася за хора, принудени да напуснат държавите си поради природни бедствия и други несигурни ситуации. На тях могат да се рпедложат хуманитарни визи, частни спонсорства, достъп на децата до образователната система, временни разрешителни за работа.

Предлага се и подобряването на комуникацията на мигрантите с техните близки - мигриращите да имат по-лесен достъп до комуникации, за да държат в течение семействата си за местоположението и състоянието си. При евентуална смърт останките им да могат да бъдат изпратени в страната, от която са дошли, а при невъзможност за идентифициране - да бъдат третирани с уважение. Ще бъдат направени и центрове, в които близките на изчезнали мигранти могат да следят за актуална информация за тяхното местонахождение.

Документът посочва, че задържането на мигранти трябва да се случва само в крайни случаи, зачитайки правата им, осигурявайки им правна подкрепа и информация на разбираем за тях език, като през цялото време се зачитат правата на децата.

Пактът насърчава държавите да обмислят планове за осигуряване на здравни услуги на мигранти - вкл. като обучат персонал как да работи с по-чувствителните групи и като се осигурят преводачи.

Финанси

Специален раздел в пакта е отделен на финансите. Споразумението се обявява за "насърчаване на по-бърз, по-безопасен и по-евтин трансфер на парични преводи и насърчаване на финансовото приобщаване на мигрантите". Целта е таксите за парични преводи да не надвишават 3%, а до 2030 г. да бъдат елиминирани тези с такси над 5%.

ООН призовава страните членки възможно най-скоро да разработян национални планове за прилагането на пакта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11735

2

Питер Пан

15.11 2018 в 11:08

Западните колониални държави са достатъчно богати да издържат много и всякакви неработещи хора като се надяват от тях да се народят работещи хора. Да се надяват, имат да връщат на хората от колониите си много, но такива като нас какъв ресурс имаме да осигурим дори минимум на лавината хора, които по закона на оцеляването ще чакат помощ! Глупостите на слабоумниците от ЕС вече наистина минава всякакви граници.

10372

1

elbarbudo

14.11 2018 в 11:42

Тоест ще подписваме пакт, който още не е написан? Без обществено обсъждане и прочие? Бих казал, че е добра демократична практика.