Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Грозната и тъжна война срещу Класическата гимназия

Гергина Тончева 07 март 2015 в 15:03 11107 70

Гергина Тончева

И започна една грозна и тъжна война срещу Класическата гимназия. Повод е нерешеният проблем с подслона ù. Причината е по-дълбока.

Преди 22 години гимназията бе запокитена в бунището на квартал "Модерно предградие". Опустошената училищна сграда зееше зловещо, та чак да те е страх да влезеш в нея. Улиците - без настилка и тротоари, с дупки кал и прахоляци. Нямахме избор - втурнахме се с малко пари, с много ядове и огромна любов към децата и училището, успяхме да облагородим сградата. Наситихме я с дух, картини и цветя. Надделяхме над всичко с упорит труд.

Отдалечеността от културния център ни лиши от първоизвора на учебната ни дейност - Софийският университет, чиято рожба е гимназията. Отдалечени бяхме, лишени и от естествената ни учебна база - музеи, галерии, библиотеки, театри, книжарници.

Не се уплашихме, но се измъчвахме. И ето, че се откри възможност гимназията да се върне там, където ù е мястото - в сградата на 13-о училище, но един непотребен нам ремонт в "Модерно предградие" пречи да се избавим от дълголетното ни заточение там. 

Връхлетя ни неудържим напън - заповед на министъра на културата незабавно гимназията да се връща в "Модерно предградие", за да се отчете проектът за ремонта за 2 млн. лева. Преместване по никое време.

А какво ще стане с голямото изпитание на зрелостниците ни? След броени седмици е защитата на дипломните им работи, а после и зрелостните изпити, след тях идват и конкурси за университети.

Как при тази промяна останалите ученици ще приключат успешно учебната година? А приемните изпити за нови ученици? Въпроси, въпроси, въпроси, на които няма отговор.

Разтревожени и притеснени, учители, родители, ученици възразяват, но няма кой да ги чуе. Няма кой да ги разбере.

Договарят се и се натъкмяват резултати от проверки в ремонтираната сграда. Дори наличието на азбест, което застрашава здравето на обитателите, се омаловажава. Важното е да се отчетат незабавно 2 млн. лева.

От всичко това войната с Класическата гимназия от грозна стана тъжна и застрашителна. Внезапната кончина на един от основателите ù - Бойко Атанасов, учител по немски език, разтърси всички ни. Неговата доброта, чистота и деликатност не можа да понесе гаврата с гимназията.

Децата са смутени, учителите са отчаяни, а родителите - объркани. 

Битката с училище е грях и престъпление. То е невинно и свято, нужно му е спокойствие, за да изпълни мястото си на храм човешки. Спокойствието на гимназията, здравето на децата и животът на учителя не струват 2 млн. лв.

Господин премиер, уважаеми господин Бойко Борисов, очакваме вашата справедлива намеса за спасението на гимназията.

Гергина Тончева е съосновател и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури. Публикуваме коментара и призива й, отправен към премиера Борисов чрез радио "Дарик"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews