Хайде на бас, че небето ни ще го пазят американци с F-16!

Ганчо Каменарски
25 февруари 2016 в 16:03 | 13584 |23
Скорпион
Скорпион

Историята на процеса за придобиване на нов самолет за българската бойна авиация показва, че и той е сбъркан както повечето сериозни работи в България. Изтичащият ресурс на МиГ-29 принуди МО да внесе в парламента поправка, която позволи изтребители на НАТО да пазят небето ни. А от действията и бездействията на министър Ненчев става ясно, че американци с F-16 ще охраняват въздушното ни пространство.  

Българските военни пилоти обичат МиГ-29, чужденците ни завиждат и все гледат да си премерят силите с него. Истината обаче има и обратна страна: това е върхов изтребител на миналия век, защото съвременните самолети са по-скоро „софтуерни платформи”, сиреч натъпкани с електроника. А както казва командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, основното достойнство на МиГ-29 е, че е изключително маневрен и много сигурен. България обаче се нуждае от съвременен изтребител с повишени възможности.

За замяната на МиГ-29 сериозно се говори още от 2000 година. Тогава военният министър Бойко Ноев и командващият ВВС ген. Стефан Попов се върнаха от посещение в САЩ и обявиха, че в най-скоро време ще вземем на въоръжение F-16 „втора ръка”. Не стана, а може би си струваше.

После на няколко пъти пак започваха да стартират процедури, но всичко приключваше с фал-старт. Това е следствие от общата ситуация в страната, за което са виновни единствено политиците ни.

Преди години сегашният командир на ВВС генерал Румен Радев изложи как би следвало да изглежда една нормална процедура за придобиване на нов многоцелеви боен самолет. На първо място политиците задължително трябва да изложат какви са бъдещите рискове и заплахи за България по времето на „жизнения цикъл” (времето за експлоатация) на самолета, а оттам да се определят необходимите му летателно-технически характеристики. Политиците ни са некадърни и мързеливи, не си мръднаха пръста.

На второ място следваше да се обяви обществена поръчка и да се избере най-изгодния самолет за целта според началната цена и експлоатационните разходи. Този максималистки подход естествено вече нямаше как да се приложи.

При тази ситуация следваше да се използва обратният подход: правителството да прецени колко пари все пак може да осигури бюджетът и тогава военните да кажат кои модели самолети могат да се вместят в тези ограничени финансови ресурси.

Върхът на некомпетентността във Военното ведомство се фокусира при настоящия министър Николай Ненчев. За 16 месеца на „белия кон” той не е внесъл в правителството и в Парламента нито един проект за модернизиране на армията.

Не е беда, че Ненчев не е компетентен в областта на военната авиация. Бедата е там, че той няма да е по-компетентен и когато напусне Министерство на отбраната, защото отказва да се довери и да се съобразява с военната експертиза, при това стопира всички разумни идеи и инициативи на военните.

През последния четвърт век за шефове на военното ведомство се изредиха една дузина лица, едно от друго по-неподготвени за длъжността, но единствено Николай Ненчев събра подозренията, че съзнателно и целенасочено иска да разсипе ВВС и то вероятно по външна поръчка. Дори повърхностният анализ сочи, че резултатите от дейността му са изгодни преди всичко за Русия, която ще има основания да засили военното си присъствие в Крим. Казано накратко: прави се всичко България да остане без бойна авиация!

Преди две години приключи много сериозно проучване на военната експертиза и тогава се очертаваха като фаворити четири модела бойни самолети – американският F-16, европейският Eurofighter, шведският Gripen и френският Rafale.

От таблицата, съставена по публикация на експерта Илия Налбантов, се вижда, че на България дори по чисто икономически причини не е изгодно да използва МиГ-29. Сред новите изтребители по цена и експлоатационни разходи обаче видимо се откроява JAS-39 Gripen, при това той по нищо не отстъпва на останалите си по-скъпи конкуренти.

На министър Ненчев му бе обърнато внимание върху сериозността на офертата на шведската фирма SAAB. Преди година PR-офисът на компанията в София се похвали, че предстои посещение на министър Ненчев в Швеция през май. Още през април обаче той не отложи, а изобщо отмени официалното си посещение по „лични причини”, с което внесе свой скромен принос в дипломатическата практика.

След два месеца се случи нещо много позитивно за българските ВВС. На 23 юни 2015 г. на летището в Граф Игнатиево кацна единственият произведен засега и затова почти неизвестен американски учебно-боен самолет Scorpion на Textron AirLand.

Два дни по-късно самолетът изпълни демонстрационни полети, като в два от тях в предната кабина имаше български пилоти. Очевидци твърдят, че след обясненията инструкторът държал ръцете си вдигнати при излитането и кацането, като българските летци се справили сами от първия път. Това говори, че самолетът е достъпен за бързо усвояване.

Голяма загадка е посещението в Граф Игнатиево на този единствен в света Scorpion. Пилоти от щаба на ВВС имат своя версия, която не е лишена от смисъл и логика. Според тях, американците отдавна са разбрали, че не можем да стопанисваме 20 броя F-16 дори и да ни ги подарят. Затова на всеки кръг от рутинни преговори те си променят предложението към все по-неприемлив вариант – започнали с модернизираните португалски версия „блок 40”, а след това предлагали все по-ранни стари версии, докато свалили до „блок 19”. Е, няма как да се съгласим. Затова на идването на Scorpion трябваше да се гледа не толкова като скрито послание, а като на търговска оферта.

В този контекст се вписва демонстрацията на Scorpion. Първо, учебните реактивни Л-39 в обозримо бъдеще следва да бъдат „пенсионирани”, а Scorpion е техен превъзходен заместник и като цена, и като възможности. Второ, самолетът с малко усилие (максимална скорост 830 км/час) се вписва в изискванията за еърполисинг, особено като се има предвид, че до края на 80-те години бойното дежурство у нас се носеше и с дозвуковите МиГ-17. Трето, България не разглежда версия да воюва със своите съседи, потенциалните рискове и заплахи се очакват да дойдат приоритетно по вода откъм Черно море, а Scorpion може да патрулира до 5 часа и да носи впечатляващ набор от оръжия за въздействие.

Цената на отделния Scorpion е 20 млн. долара срещу 118 млн. за Еврофайтър и 92 млн. долара за F-16, а цената на един час полет на Scorpion е едва 3 хиляди долара срещу 6500 за Л-39 и 37 700 за МиГ-29. Затова е изкушаващо бедни страни като България внимателно да обмислят проекта, според който срещу общо 700 млн. долара да придобият 16 самолета Scorpion и в продължение на 20 г. всеки от тях да лети по 400 часа годишно. Дали тази хипотеза е реална и изгодна, както изглежда на пръв поглед, е отделен въпрос. Тя обаче трябваше да бъде анализирана експертно, но министър Ненчев я отмина мълчаливо като експресен влак малка гара.

Независимо какви са мотивите на министър Ненчев, неговите привидно хаотични действия ще доведат като целенасочен резултат да останем без бойни самолети. Тогава ще дойде спасителната идея въздушният ни суверенитет да бъде гарантиран от F-16 с американски екипажи, което напълно се вписва в натовските намерения за усилване на фланговете на Алианса. Министър Ненчев ще поднесе на Вашингтон тази възможност на поднос. Доволната Русия също няма да пропусне да реагира „адекватно” на заплахата - тя ще има основателна причина да разположи в Крим на летище Белбек солиден авиационен контингент. И никой няма да пита българите дали са съгласни.

Задунайская Республика

Рейтинг : -3496

25.04 2016 в 14:06 23
+ 0
- 0
Разбира се, че Ф16 с американци е най-добрият вариант!
todor 29.02 2016 в 13:14 22
+ 9
- 9
Ха дано да стане точно това !
Та да видим колко дълго американците с Ф-16 ще пазят Лукойл на блядовете от самите блядове !
сс 29.02 2016 в 10:30 21
+ 11
- 14
От твоите уста в Божиите уши. А дано да са американци, ама надали при тия проруски лайна в България.
ЗДРНП 28.02 2016 в 12:49 20
+ 18
- 18
Боже, дано точно американците да охраняват небето ни!
Само тогава ще бъдем сигурни, че няма да бъдем предадени, за пореден път от Борисов, който пак ще вземе решение да минели поредните руски нашественици над България, за да нямало жертви !
Какво търсят над България руските окупатори?
Каквото търсят това и ще намерят!
ДАНО ДА НИ ОХРАНЯВАТ ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ!!!
deyan_h 27.02 2016 в 12:24 19
+ 23
- 12
Аиде на бас, че американците с Ф16 ще говорят на Турски ))))
Професор Балкански 26.02 2016 в 23:45 18
+ 6
- 5
Не трябва да се бърза, въпросът следва да се обмисли от всички страни, и чак тогава да се вземе решение. Рим не е построен за един ден. Това е важен въпрос в в неговото решаване на трябва да има никва припряност. Да назначат комисия.
Какавидков 26.02 2016 в 10:07 17
+ 22
- 21
Аиде на бас че е най-добре небето ни да бъде пазено от американци с Ф16.
зодия рок 25.02 2016 в 21:51 16
+ 17
- 16
Това нещо на снимката е пълно недоразумение. То е по-скъпо, по-бавно,по-зле въоръжено и дигитализирано, и тромаво от чешките учебни Л-ки и руския Як-130. Още повече, че е единствена бройка и ако влезе в производство ще минат години докато направят и 5 самолетчета. А чехите и руснаците вече са произвели десетки, може би и стотици от техните самолетчета.
SC 25.02 2016 в 21:38 15
+ 21
- 9
Това нещо на картинката „носи впечатляващ набор от оръжия за въздействие“? Къде, бе? На колелата ли?
Bodrum 25.02 2016 в 19:08 14
+ 31
- 11
Бабаджанлар за какво си говорим тук.
Скорпион е една летяща мотика правена от шперплат и стъклопласт. Американците смятат да го продават на закъсали страни в Южна америка за патрулиране срещу наркотрафика. Най-многото което може да направи у нас е да замени тренировъчните Л-39, макар че и това не е сигурно, защото не знам дали е правен за тренировъчен. Имаше подробен анализ в списание "Аеро". Това не е самолет със сериозни военни възможности. Аз лично дълбоко се съмнявам че може да изпълнява еър полисинг срещу друго освен хвърчила, делтапланери и балони случайно озовали се в наша територия. Това ли са бойните способности, които искаме?

Притесняващото е, че ако се зъмне такъв самолет, загубата на бойни способности на летателния състав е гарантирана, да не говорим че със МиГ-29, каквото и да се приказва за електрониката му, могат и редовно се сбиват самолети на условния противник, дошъл у нас на учения. Да не изреждам, но с тези самолети имаме победи дори над Ф-16 и Ф-15 особено в близък бой, пилотирати от опитни американски пилоти. Слабото място на МиГ-29 е че може лесно да бъде свалян в далечен бой без визуална видимост от ракети тип "стреляй и забрави," пускани от самолети насочвани от АУАКС. 100% от загубите на сърбите във войната от 98-99 г бяха такива. Това вече е въпрос на тактика на боя, МиГ-ът не е правен за далечен бой и рядко ползва такова въоръжение (примерно Р73) - в Русия за такива цели ползват по-големите сушки (Су-27 и 31). При всички случаи снемането на МиГ29 от въоръжение, ако не дойде друг адекватен самолет - а скорпионът не е такъв - ще доведе до ново поколение летци без уменията да летят на сериозен самолет. Не знам откъде Каменарски извади извода, че стар блок Ф-16 е по-зле от Скорпион. Не съм фен на Ф-16 и особено старите версии, но дори и те имат много по-големи способности от тая скорпионизирана летяща мотичка. Статията не ми допадна.