Хайде стига с този Белмекен! Вода за Перник ще се взема от язовир Бели Искър

Владимир Йончев 20 януари 2020 в 18:57 30267 7

Не знам дали да влизам в теория на конспирацията и да търся умисъл, или става въпрос за обикновена грешка, породена от масовото непознаване на географията, но в момента и медии, и политици извършват елементарна манипулация, внушавайки, че вода за Перник ще се взема от Белмекен.

Не, водата за Перник няма да се взема от Белмекен. Ще се взема от язовир "Бели Искър". Ако внимателно прочетете изказванията на политици и експерти, ще видите, че никой не твърди друго, никога не е имало и план за вода от Белмекен. Става въпрос само и единствено за язовир "Бели Искър".

Но именно премиерът Бойко Борисов намеси думата Белмекен в изказването си, а всички след него вкупом се стараят да я повторят.

Белмекен има много косвена връзка с проекта. Освен от естествените си притоци, язовир Бели Искър се захранва и от две деривации. Едната от тях - деривация "Грънчар" на надморска височина около 1900 метра, обира горните течения на реките Благоевградска Бистрица и Места. Каналът е двупосочен - може да се насочва към язовир Белмекен, може да се насочва и към язовир Бели Искър, които са на приблизително еднаква височина. Ако каналът го нямаше, тези води щяха да се отичат към Гърция, без да влизат в никакъв язовир.

Деривацията Грънчар и в момента се влива в язовир Бели Искър. През по-голямата част от историята си "Грънчар" отвежда води към яз. "Бели Искър", а в периоди на маловодие тя винаги отива към Бели Искър. Води към Белемекен по нея се прехвърлят, само когато "Бели Искър" прелива. Причината за това е, че водата, пусната от Белмекен през каскадата ПАВЕЦ "Чаира", заради огромния си пад (близо 1500 метра до ВЕЦ Сестримо) произвежда многократно повече ток, отколкото ВЕЦ-ът на стената на яз. "Бели Искър".

Ще има ли вода за софиянци след връзката към Перник?

Човек, който е склонен да си изгражда теории на конспирацията, би казал, че всички говорят за Белмекен, а не за "Бели Искър", за да не си зададат софиянци въпроса дали Перник ще им изпие водата. Язовир "Бели Искър" захранва с вода около 20% от София. Това са кварталите в т.нар. Витошка яка - Драгалевци, Бояна, Княжево, Банкя и районите около тях. Този водопровод, известен като "Витошкия водопровод", не е свързан с останалата част от водопреносната мрежа на София, която черпи вода от язовир Искър.

Витошкият водопровод финишира в резервоар близо до Банкя, от който именно ще започне отклонението към Перник през Мало Бучино. В същия резервоар обаче би могъл да финишира и Искърският водопровод. В момента водата не стига до там, връзките не са ползвани от години, но тръби има. Така че, поне на теория, с новата връзка към Перник би могло да се подава и вода от язовир "Искър".

Схема на рилските деривации

Язовир "Белмекен" е с обем 144 млн. куб. метра и е пълен догоре. Язовир "Искър" е с максимален обем 650 млн. куб. метра, в момента в него има 460 млн. куб. метра. (разходът на София е 14 млн. куб. м месечно). В същото време язовир "Бели Искър" е съвсем мъничък - едва 15 млн. куб. метра ("Студена" е 25 млн.) и е пълен на 60% - малко над 8 млн. куб. м.

Будалкат ни с Белмекен, защото веднага ще видим колко е малък "Бели Искър" и ще разберем, че ще източат "Искър", би казал някой особено мнителен.

И тъй като теоретично това би могло да се направи, добре е да се казва истината, а не да се говорят глупости с Белмекен.

Язовир "Бели Искър" може да е малък, но има сериозен приток. В момента той се държи полупразен, защото стената му е стара. Затова от години МОСВ издава предписание да не се допуска той да се напълни повече от 70%, а всъщност го държат на 60% за по-сигурно. През месец май ще започне снеготопене и тъй като водосборната зона на язовира е огромна, в него ще се излеят многократно повече води, отколкото той може да поеме.

Дори сега притокът в язовира е сравним с оттока му. По тръбата, която ще се строи от Банкя към Перник, могат да се прекарват около 0,7 млн. куб. м. месечно. За февруари, март, април и май това означава под 3 млн. куб. м. Т.е. вода в яз. Бели Искър има достатъчно и за софийските квартали във Витошката яка и да се подпомогне Перник до пролетта, когато язовир Студена ще се понапълни.

Водата на яз. "Бели Искър" обаче не е достатъчно, за да захранва и Перник, и 20% от София през есента, ако годината е сушава.

Реалната консумация на Перник за битови нужди без режим е около 1,2 млн. куб. метра месечно. Обаче, както видяхме тук, официалната е 1,6 млн. куб. м., защото като загуби на битовите абонати се пише водата на завод "Стомана". Нужната на "Стомана" вода е около 0,7-0,75 млн. куб. м. месечно.

Ако отворите графиците на комплексните язовири от 2003 г., ще видите, че завод "Стомана" е искал от МОСВ да ползва 0,6 млн. куб. м. месечно. Още 0,9 млн. е искало ВиК-Перник за "промишлени нужди", като по-голямата част от тях вероятно също са били води за завод "Стомана".

Колкото и да е намаляло производството (а то не е намаляло), колкото и да са се подобрили технологиите (а те не са се подобрили), трябва да си невероятен опримист, за да си мислиш, че "Стомана" се оправя с 0,28 или с 0,15 млн. куб. м. вода, колкото й разрешаваше Нено Димов в последните месеци. Не, независимо колко разрешава екоминистърът, който и да е той, на "Стомана" му трябват поне 0,7 млн. куб., още 0,1 (а вероятно и повече) трябват на ТЕЦ "Република".

Не перничани, а завод "Стомана" може да изпие водата на софиянци, ако нещата останат само с язовир "Бели Искър" и ако не се оправи връзката с язовир "Пчелина". Той е изграден специално за завод "Стомана". "Пчелина" (или "Лобош" - едно и също е) е над два пъти по-голям от "Студена" и в момента прелива. Водата, която "Стомана" ползва, отново се излива в Струма и се връща в "Пчелина", така че няма причина той да пресъхне.

Така че хайде да спрем с лъжите за Белмекен. Язовир Белмекен е достатъчно голям, за да не успее дори завод "Стомана" да му източи водата, но вариант да се взема вода от Белмекен за Перник няма, не е планиран и не може да има. И слава Богу, защото би било грехота най-чистата вода на света да отиде за промишлени цели. Не че язовир "Дяково" не отива за ТЕЦ "Бобов дол", но това е следващата мина и тя ще в Дупница.

И вместо да хвърляме прах в очите с Белмекен, да кажем, че вода за Перник от язовир "Бели Искър" е едно добро решение, но то носи своите рискове и те трябва да се контролират. А дали се контролират или не ще разберем по това дали ще започне поправката на водопровода от яз. "Пчелина" към "Стомана" или заводът ще продължи да ползва питейна вода за промишлени цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

7

Georgi Gracata

21.01 2020 в 12:10

Най-после някакво събуждане за проблемите на живеещите в София чиито брой никой не знае.Въпросите са много: На каква цена Софийска вода плаща водадата,която ползва,какви са инвестициите във водопроводната мрежа,пречиствателната станция в Кубратово произвежда зелена енергия на каква цена е продава,чия собственност са ВЕЦ-те и с каква вода работят.
КЕВР взема ли под внимание тези факти при ценообразуването или работят под командата на правителството?

5610

6

БХМ

21.01 2020 в 11:30

Много интересен коментар от rrr11, но трябва да се доразвие по повод цената на свързващите водопроводи. А тя е най-малко 6 пъти по-висока. Всеки може да я сметне, три пера са.
Много по-голям грабеж и от санирането. Но народът е спокоен, пука му за държавата, колкото и за султана едно време.

4109

5

Дедовия

21.01 2020 в 06:04

Да ,напълнете Бели Искър с пукнатата стена, пък после като влезе коня в рЯката, ще пратим некой министЕр да обяснява...

706

4

order

21.01 2020 в 04:37

В края на 60-те на ХХ век България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени....
Всички язовири (3,000) в България са построени по времето на социализма....
http://epicenter.bg/article/Vsichki-yazoviri-v-Balgariya-sa-postroeni-po-vremeto-na-sotsializma/204456/4/0

......Е да де ама тогава сме си имали друг Бойко Борисов....истински, а не байхУЙя!!!!! ................ Сега, днешният байхУЙя и днешните ДЕМОКРАДЦИ НЕмогат даже и да ги боядисат, а камо ли пък да построят поне един!!!!!
Ограбиха и разпродадоха де що има железо, тръби и съоръжения (Гошето Харизанов- Тръбата) пък вчера.... риват наводниха ни, днеска ревове няма вода за пиене камо ли за поливане!!!!!
Боядисване требва, боядисване...., а не реване- като ....ПРЕДИШНИТЕ СА ВИНОВНИ ЩОТО СА ГИ ПОСТРОИЛИ ЗА ДА ТОРМОЗЯТ байхУЙя (днешният МЕНТЕ Тодор Живков)


5355

3

Кики

20.01 2020 в 21:41

Поздравления Йончев за добрия анализ и за многото труд, вложен в него.

3910

2

Georgi Gracata

20.01 2020 в 19:37

Второто правителство на ГЕРБ назначи за изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев един от хората на Вальо Топлото които назначи Пенчо Панайотов за началник РБ на предприятие ,,Язовири и каскади".Започнаха едни рокади,назначения на родата даже жена му е с ранг на началник язовир.Да споменавам ли съкращенията на специалисти,които извършваха планови ремонти на яз.Бели искър,Белмекен и всички останали стратегически язовири.Пълно безхаберие добре,че не успяха да закрият РБ.Какви спешни мерки ще вземат като години не се отпускаха пари за ремонти,а купуваха коли за лично ползване.Извикайте поне управителя Милчо Иванов които беше началник на яз.Искър да ви даде съвет,ако не се е пенсионирал.

4245

1

rrr11

20.01 2020 в 19:31

То е ясно, че това с Белмекен беше само за отклоняване на вниманието. За Перник ще пращат вода, от същото място, откъдето и за София.
Това не е проблем ако има достатъчно и за двата града, обаче цената на водата в Перник е по-ниска, и излиза че за една и съща вода едните ще плащат повече, а тези които са по-далече и трябват повече разходи за доставяне ще плащат по-малко.
Значи в София цената трябва да бъде намалена, а Фандъка и Баце нищо не казват по въпроса.