Христо Иванов: Путин има конкретни поръчки, които най-добре се изпълняват от Борисов

OFFNews 12 март 2018 в 14:48 8624 5

Оглушителното мълчание на държавата ни, и особено на Борисов, всъщност е подготовка за последващата визита на Путин. Който, естествено, няма да идва да се занимава със символни акции, а ще търси конкретни реализации на имперските си претенции у нас, а чрез нас вече и в региона.

Това пише във Фейсбук лидерът "Да, България" Христо Иванов по повод разразилия се скандал след посещението на руския патриарх Кирил.

Според бившия правосъден министър не бива да се утешаваме, че символното поругаване на нашата държавност е било само нещо инцидентно и за вътрешна предизборна употреба. Става дума за трайна претенция, че ние попадаме в онази сфера на интереси, в която важат правилата на Кремъл.

Публикуваме коментара на Христо Иванов без редакторска намеса:

Една седмица след акцията на патриарх Кирил позорното мълчание на българските институции преминава в легитимиране на правото на Кремъл да се държи с държавата ни като помешчик с крепостни селяни. През това време стана пределно ясно, че мероприятието е било предварително планирано, режисирано и ешелонирано със съответната пропагандна подкрепа. С мълчанието си нашите президент, премиер, външен министър се съгласяват на ролята на декор на чийто фон се демонстрира, че империята е в сила. (Не броим индивидуалните предизборни изяви на гражданина Валери Симеонов).

След като показа анимации с полумитични нови оръжия, Путинският режим демонстрира на практика, че в пълно пренебрежение на факта, че България е уж държава суверенна, светска, европейска и натовска, в нарушение на всякакъв дипломатически протокол и елементарните правила на поведение на един гост, разполага с несмущаваната патриархална власт да си разиграва коня върху главите ни. Че това беше извършено от патриарха и на нашия национален празник, беше внимателно планирана перфидна символна атака. Ние можем да празнуваме свободата, дадена ни от империята, но само докъдето и както тя позволи. Можем да си играем на суверенитет, светска демокрация, пост-вестфалски съюзи и просвещенски институции, но когато тук се яви олицетворението на цезаро-папистката претенция, че Москва е Трети Рим, всичко това се стопява като мартенски сняг и холопите от Н-ската глубинка могат само да мълчат с наведени глави, да си гледат лаптите и да се надяват по гърбовете им да не заиграе господарската нагайка.

Съдейки по неконтролируемите хлипания, които се изпускат от обкръжението на президента в съответните медийни сателити, в президентството още не могат да разберат, защо Путин за пореден път пренебрегва “русофилството по съвест” на Радев и избира да работи с Борисов. Първо, защото когато една модерна държавност трябва да бъде унизена и отречена от възроденото традиционно самодържавие, най-подходящият предмет на въздействие е претендиращият да бъде държавен глава, който и да е той. И, второ, защото Путин има конкретни поръчки, които най-добре се изпълняват от Борисов.

В този смисъл, хич не бива да се утешаваме, че това символно поругаване на нашата държавност е било само нещо инцидентно и за тяхна вътрешна предизборна употреба. Става дума за трайна претенция, че ние попадаме в онази сфера на интереси, в която важат правилата на Кремъл.

Освен символната заявка за това, в същия ден тази претенция е била конкретизирана и в съвсем материални измерения. Докато патриархът е показвал мястото на безсловесния ни лже-президент, Путин си е говорил с Борисов, който, впрочем, толкова добре пасва на идеята, че ние нямаме самостоятелна държавност, а някакво самобитно племенно-криминално самоуправление, каквито са типични за много части на империята. (Колко ли е голяма от гледна точка на Путин разликата между Борисов и Рамазан Кадиров, например?)

Беше съобщено, че Борисов е докладвал за идеята за “Балканска АЕЦ Белене”. Преведено, това означава, че, първо, е рапортувал, че този проект за още по-голямо корупционно проникване и ограничаване на енергийния ни суверенитет ще се реализира. И, второ, че корупционните му и енергийно-подчиняващи ефекти ще се разпрострат не само върху България, но може да обхванат и други страни от региона. С други думи, полезността на Борисов за Путин нараства.

Ако имахме политически елит с инстинкт за суверенна държавност, реакция щеше да има и тя щеше да бъде единна и да се изразява в отмяна на посещението на Путин, поне докато не получим извинение. Вместо това, Борисов и Захариева мълчат, ГЕРБ атакува Радев, Радев е загубил ума и дума, БСП обяснява, че патриарх Кирил все пак е прав, а Сидеров махмурливо доразвива отрицанието на историческата държаво-способност на българската нация.

Оглушителното мълчание на държавата ни, и особено на Борисов, всъщност е подготовка за последващата визита на Путин. Който, естествено, няма да идва да се занимава със символни акции, а ще търси конкретни реализации на имперските си претенции у нас, а чрез нас вече и в региона.

С други думи, стискаме зъби и се готвим се за следващ поклон (челобитнина) пред Шапката на Мономах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

5

Buriata

13.03 2018 в 22:55

Този не усещали вече, колко жалък става? Такива глупости бълнува, че само или може да е пият или да взима наркотици. Че нали до онзи ден беше той самият министър на Борисов? Нали даже и мандата си на изкара. Сега тръгнал пак политик да ми става. Ей, колко ниско могат да паднат някои хора…

12860

4

newfoundland

13.03 2018 в 21:02

Христо Иванов е поредния провален политически шарлатанин.

12435

3

Jinx

13.03 2018 в 19:45

Я, бях го забравил тоя специалист Иванов. Но той напомни за себе си с поредната глупост.

12284

2

Kristiano789

13.03 2018 в 10:33

Очаквам Христо Иванов скоро да се изкаже за глобалното затопляне! Тоя човек от всичко разбира, квото стане в тая държава и дава мнение. Нещо за футболното първенство да каже?!

10571

1

Hissarion

12.03 2018 в 15:06

Джийзъса оказва се е неграмотен и политически. Рамзан Кадиров е жизненоважен стратегически за Путин, докато Борисов не му е никакъв. А Русия да ни се извинява заради техен поп, е все едно България да се извини на Италия заради другия джийзъс и колизеума.