И кметицата на район 'Средец' разкритикува ремонтите: Споделям разочарованието и възмущението

OFFNews 05 октомври 2018 в 11:31 6712 3

Снимка Личен фейсбук профил

Мария Ачкова

Кметът на столичния централен район "Средец" Мария Ачкова (Реформаторски блок) също изрази разочарованието си от ремонтите на улица "Граф Игнатиев" и останалите отремонтирани зони.

"Като жител и като представител на съгражданите си споделям възмущението и разочарованието от това, което виждаме като резултат", коментира кметицата в позиция, споделена в интернет страницата на района

"Наблюдавала съм възлагания и изпълнения на проекти по Европейски Оперативни програми и имам изградено мнение за начина на работа на Столична община, за да бъда реалист в това отношение. Спиралата пари-власт-обществени поръчки-пари-власт не може да доведе до положителен резултат, а напротив – всеки следващ е по-лош от предишния", добавя Ачкова.

Публикуваме пълната позиция на кмета на район "Средец":

Уважаеми съграждани – жители на центъра на Столицата,

Следя с внимание и тревога действията на Столична община по възлагане и по изпълнението на ремонта на Централната градска част. Като жител и като представител на съгражданите си споделям възмущението и разочарованието от това, което виждаме като резултат. Наблюдавала съм възлагания и изпълнения на проекти по Европейски Оперативни програми и имам изградено мнение за начина на работа на Столична община, за да бъда реалист в това отношение. Спиралата пари-власт-обществени поръчки-пари-власт не може да доведе до положителен резултат, а напротив – всеки следващ е по-лош от предишния.

За този ремонт бяха открити процедури, които веднъж бяха прекратени поради „установени несъответствия в техническата спецификация, които не могат да бъдат отстранени“. Бяха обявени повторно и спечелени от „Джи Пи Груп“ /за Зона 2/ и ПСТ Груп /за зона 4/.
Докато започването на ремонта на Графа /Зона 2/ ни беше обявено, за Зона 4 - /Градинките Кристал и Св. Климент Охридски / не получихме информация.Започването на двата проекта едновременно доведе до затварянето на целия център за дълъг период, което буквално парализира градския живот.
Без да имаме някакво участие в големия процес - нито на етапа на проектиране, нито в избора на изпълнител, нито да имаме роля в процеса на строителството или контролни функции, сме си вършили работата като сме информирали и подобрявали каквото е възможно.

От началото на ремонтните дейности сме публикували тази информация, която ни е давана, и сме поставяли всеки въпрос и сигнал на граждани пред отговорните участници. По болезнения въпрос за дърветата – по собствена инициатива картотекирахме всички дървета и направихме публичен резултата. Публикуваме всяко решение за премахване на дървета, като отбелязваме мястото му и сравняваме с нашата карта.

Казано направо – с риска да си навлечем недоволството на гражданите сме били лоши вестоносци и „посредникът“ в отношения, които нe направляваме, и за които не отговаряме като изпълняваме помощни функции, с които никой от участниците няма време и желание да се заеме. В рамките на законовите си правомощия, като кмет на район „Средец”, съм защитавала обществения интерес и този на съгражданите си.

Наш представител винаги е присъствал на седмичните оперативни срещи, следили сме развитието на ремонта и сме предавали цялата информация за жалби и молби на граждани. Писали сме писма и сме поставяли въпроси за решаване, препращали сме веднага всички жалби, приемала съм граждани с техните опасения и въпроси.

Ремонтът, наложителен без съмнение, няма да оправдае очакванията на софиянци и жителите на центъра на града ни и няма да отговори на естетическите ни критерии.

Въпреки това вярвам, че всеки процес може да бъде подобрен. Убедена съм, че информиране и публичност осветяват страховете и невежеството и че конструктивното и целенасочено гражданско участие подобрява качеството на управленските решения.

Мария Ачкова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

3

кумчо вълчо

05.10 2018 в 16:17

@narisuvan

Партията не хареса това! :)

8000

2

narisuvan

05.10 2018 в 16:14

Какви са тея минуси? Все едно не е прав Кумчо?

11866

1

кумчо вълчо

05.10 2018 в 13:03

Тази района кметица да не и намерят една торба пари у багажника като не харесва изпълненията на Партията. Ще и пуснат спец. оглигофрените - ония зализания гъз и другия с дебилната физиономия ...