И никакви въпроси повече! Слушате премиера и гостите му, и дотам

OFFNews 30 август 2019 в 23:35 7440 6

Снимка darikradio.bg

На практика точно такава ситуация се получи в четвъртък в залата за пресконференциите в Министерския съвет. Дали наистина нестандартната, меко казано, идея да няма достъп на журналистите до микрофоните за въпроси принадлежи на правителствената пресслужба, или действително гостуващата Урсула фон дер Лайен е настояла за това, няма кой да каже. Пък то всъщност микрофоните си бяха отвинтени, какъв ти достъп и до какво изобщо.

А вече няма и кой да повярва. Досега не се е чуло при визитите си в другите европейски столици новата шефка на Еврокомисията да е игнорирала журналистите. Или микрофоните да са били блокирани. Само си представете мащаба на подобен скандал в Берлин или Брюксел, примерно. Посещението на Урсула фан дер Лайен в столицата ни е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на страните в ЕС, преди да представи пълния състав на новата Еврокомисия пред Европарламента за одобрение.

Госпожа Урсула идва на този висок пост от битността си на министър на отбраната на Германия и едва ли би се изпотила от репортерските въпроси в София. Дори да са свързани със спорните качества и кариерното бъдеще на нашата Мария Габриел. Излишно е да отваряме темата „Киберсигурност“, дето премиерът ни иска сектора за нашата Мария. От киберсигурност напоследък всички сме с уртикария, а и не само от нея.

Та иначе авангардната идея за демонтажа на микрофоните и далеч по-абсурдната забрана за задаване на въпроси продължава да е гореща тема и в социалните мрежи. Ние сме емоционален народ по дефолт и няма начин да не прегреем от провокацията.

В редакционната ни поща вечерта в петък се получи много любопитно уточнение от правителствената пресслужба. Понеже е най-лесно, ето ви един копи/пейст:

„Уважаеми колеги! /понякога сме уважаеми даже/ Във връзка с медийни публикации относно начина на провеждане на съвместните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет, които се състояха вчера, бихме искали да направим следните уточнения:

В изпратената до медиите предварителна информация, с която те бяха уведомени за предстоящата визита на новоизбрания председател на ЕК, беше съобщено, че преди срещата премиерът Борисов и Урсула фон дер Лайен ще направят кратки изявления за медиите. Форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се съобрази изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите.

При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато обаче се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система“.

Как да не отдъхнеш с облекчение след толкова мило хвърлен в очите на всички ни прах? Че да не би да е сефте отказът от отговори, които властта и особено нейният връх Борисов, дължат на абсолютно всички на територията? Ами не е.

„Няма да има въпроси, защото може, не за друго, да поставим в неудобно положение да отговаря за нещо, което още не е в цялостния вид договорено. А пък, доколкото се познаваме през годините, аз ви обещавам, че тя скоро пак ще дойде в България, вече когато имаме и подредена комисия, така че и да зададеме и други въпроси… Да бъдем така любезни към нея, докато още си подреди екипа, това съм обещал“. Този финал на изявлението на Борисов трябваше да умилостиви журналистите и да пощадят най-важната шефка от Брюксел.

Последният по-пресен случай е от така наречения брифинг, или по-точно липсата на такъв, е от грандиозното събитие във вторник – тогава ГЕРБ и СДС обнародваха, че се коалират за местните избори. Октомври ще бъде май! Обаче това си нежно намерение лидерите обявиха…през профила на Бойко Борисов във Фейсбук. С живо предаване, модерно, високо технологично. Въпросното събитие не беше обявено предварително, поради което нямаше как да присъстват и журналисти, и да отразят неотразимото.

А някъде из провинциите някой репортер да е успял да изтръгне отговори от премиера? Едва ли. А си опитал да се добереш до сиятелството му, а си изтласкан от бдящите му гардове. Така беше и онзи ден на Ада тепе край Крумовград, и преди, и после при вдъхновените му обиколки из отечеството и магистралите.

Бъдете любезни, бе, не поставяйте европейските и световните лидери в неудобно положение! Стига ви по едно изявление.

Да не ви припомняме случая с пловдивската кореспондентка, удостоена с удар по ръката от пресаташето на първия ни управник точно преди година. С микрофон. А това съоръжение се оказа и безспорно оръжие в несиметричната равнобитка /по Царя Симеон/ с медиите. Нали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

6

Кики

31.08 2019 в 15:16

До безименния
Ако беше написан от другата гледна точка, нямаше да го прочета и дори да отварям този сайт. Колкото до твоите празноти за журналистиката, без отношение на автора са само информационните материали, а това е коментар. Супер коментар!

3900

5

минувач

31.08 2019 в 06:17

Старшината в казармата: Като говориш с мен ще мълчиш!

23293

4

Стефан

31.08 2019 в 01:06

:))
Трогателно!:)
Демокрацията да върви, и долу тоталитаризмът!
Хубави времена. "Когато говориш с мене ще мълчиш!!!", даже в армията е виц. А тука - между цивилни ...:)
Боко, кво ше праим след изборите? Знам доктори, ще имаш ли направление? Щото иначе искат пари((

3767

3

Име на профила

31.08 2019 в 00:57

Това е проблема. "Написал великолепно", защото сте съласен(на) с гледната точка, ами ако беше написан от противоположната?

Аз скромно твърдя, че новини (не анализи!) трябва да се пишат безпристрастно, и ще продължа да си го повтарям в този сайт. Пак казвам - защото е готин, и искам да се подобряват и да сполучат.

5355

2

Кики

31.08 2019 в 00:42

И аз не знам кой е написал материала, но го и написал великолепно. Така трябва! Поздравления!!!

3767

1

Име на профила

31.08 2019 в 00:25

Въпреки, че в случая съм напълно съгласен с посланието - според мен статията е заповедна и ехидна. Ако имаше автор нямаше да пиша, защото е мнение на човек Х в редакцията. Пише Офнюз обаче, и затова пиша този непопулярен коментар.

Аз доста много харесвам екипа на Офнюз, предпочитаната ми медия е от четерите български, които ползвам. Затова си позволявам да изразя предложение за втори път, за да стават все по-добри. Те си знаят после.

В софийския не съм учил журналистика, не съм специалист. Ще ми се да мисля обаче, че факти се съобщават безпристрастно, а анализи (които впрочем са много полезни и добре дошли) - се маркират съответно.

Или по просто - нормално е да се дава общо редакционно мнение за да речем щетите от урагана Х, но е некрасиво да се дава личното субективно такова за частното събитие У.