И все пак защо руският военен министър Шойгу отиде на спешна среща с Башар Асад

Ганчо КАМЕНАРСКИ 27 март 2020 в 07:01 26092 5

На 23 март руският военен министър Сергей Шойгу изненадващо посети само за няколко часа Сирия и разговаря с президента Башар Асад. Според официалните съобщения, освен за стабилното прекратяване на военните действия в Идлиб във водените разговори, е акцентирано и на възстановяването на икономическия потенциал на републиката, което изобщо не е в компетенциите на Шойгу.

Руски коментатори обръщат внимание, че Асад и Шойгу имат възможност по всяко време да разговарят по напълно защитена видеовръзка и задават въпрос защо им е бил толкова необходим разговор на „четири очи”. А защо е трябвало да присъства и началникът на Главно разузнавателно управление на руската армия (ГРУ) Игор Костюков?

При това самолетът на Шойгу е ескортиран от изтребители Су-35, а по време на движението на кортежа от международното летище на Дамаск до резиденцията на Башар Асад от въздуха е прикриван от изтребители и вертолети.

Сирийски източници твърдят, че в разговорите е засегната и ситуацията на територията източно от река Ефрат, но руското комюнике пропуска този момент.

Вън от съмнение е, че основното внимание в кратките разговори е съсредоточено върху Идлиб, където Русия е искрено заинтересована да има ако не примирие, то поне затишие.

Москва успя с уговорки и заплахи да изкопчи от Анкара обещание в най-близко време да прочисти територията покрай стратегическото шосе М4 (Дамаск – Алепо) и северно от него, както е договорено в московското споразумение за примирието. Терористите обаче не го спазват. На 25 март на шосето М4 двама турски военнослужещи са ранени от взривени фугаси от двете страни на пътя, а след това неизвестни мъже са обстрелвали патрула.

В публикация руският вестник ВЗГЛЯД твърди, че руското ГРУ предало на сирийската страна цялата налична информация за радикалната организация „Хурас ад-Дин” (Защитници на вярата), която е обвинявана за засадите против турските конвои.

Според сайта agitpro.su смисълът на визитата на Шойгу при Башар Асад е да бъде съгласувано поведението за периода, в който турците ще проведат операцията по разчистване на „коридор за сигурност” от двете страни на шосето М4 с ширина по 6 км. Задачата на Шойгу е била да осигури избягване на случайно сблъскване между турци и сирийци.

Ако турската армия започне операцията по прочистване на шосето М4, то тя със сигурност ще използва безпилотни летателни апарати, които сирийците могат случайно да свалят. Освен това на сирийците може да не им хареса увеличения брой турски военнослужещи на сирийска територия.

Москва очевидно залага дългосрочна стратегия относно следвоенно уреждане на Сирия и нейната територия. Според agitpro.su, това не е типично военна функция, но сега сирийската армия всъщност е единствения реално функциониращ механизъм на сирийската държава.

Русия не си поставя за задача да помири скоро двамата бивши приятели Асад и Ердоган, още повече че турският президент не крие органичната си ненавист към сирийците. Турците не възнамеряват да напускат Идлиб и продължават да се окопават. Дамаск трупа сили към разделителната линия с цел да изтласка турците от своята територия.

За руснаците сега е достатъчно по време на операцията по прочистването от турците на шосето М4 да не пламнат боевете. Все пак основната цел е да бъдат неутрализирани терористите. Руските коментатори са оптимисти по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

27.03 2020 в 12:43

А, не знам. Едва ли е значението "мъст":) Мста е река, та може да се удавят, де да ги знам.

77927

4

El Commandante

27.03 2020 в 11:14

Отиде да обсъди задаващата се вълна на изключително висока смъртност сред "бунтовниците".

От коронавирус.

23293

3

Стефан

27.03 2020 в 09:16

Там няма как да има примирение. По принцип. Мирът с бесни псета е ...

12688

2

Emil Kasamakov

27.03 2020 в 09:09

"... Идлиб, където Русия е искрено заинтересована да има ако не примирие, то поне затишие... Задачата на Шойгу е била да осигури случайно сблъскване между турци и сирийци."

Абе, четете ли какво пишете? Как така хем искат затишие, хем трябвало да осигурят сблъсък?
"Взгляд" пише точно обратното - че задачата на Шойгу била да предотврати сблъсък.

И не пише, че Русия не си поставя за задача да ги помири скоро, а че не може да се надява да ги помири скоро. Което е съвсем различно като смисъл.

23293

1

Стефан

27.03 2020 в 08:35

Ми да, точно така - за да подпишат картите. Щом ще има настъпление, какво друго да правят?