Илиян Василев: Путин по стъпките на патриарх Кирил у нас

OFFNews 09 март 2018 в 10:03 10692 2

Илиян Василев

*Коментар на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев. Препечатваме го от личния му блог. Заглавието е на редакцията.

Посещението на патриарх Кирил в България поставя нов репер в отношенията Русия-България, загатвайки за еволюираща и много по-разнообразна и сложна картина на разделението в българското общество между прокремълски и проевропейски групи и тенденциите зад тях.

По-агресивна линия от Москва със сигурност би могла да разтърси и "разкъса" още повече българското общество, но както Путин, така и руският патриарх нямат шанса да променят основния курс, насочен към ЕС и към НАТО. По много проста причина - Кремъл няма нищо, което да предложи като благополучие и сигурност. Следователно всяка българска политическа партия или група, която открито оспорва пивотите - крайъгълните камъни - на вътрешната и външната политика на България, е обречена на вечен опозиционен статус и самомаргинализация.

Когато и ако президентът Путин дойде в България, той ще бъде посрещнат от открити протести срещу Кремъл, ако реши да преследва назидателната линия на руския патриарх. Няма нищо изключително, което може да предложи на България в момента, и нищо, което България може да му предложи в замяна, независимо от изказванията на президента и министър-председателя на България.

Законът за непреднамерените обстоятелства - макар да няма много за чудене - ако Кремъл успя да отчужди най-близките си съюзници в ОНД, включително "братята от Украйна", би могъл лесно да добави най-близките си хора в ЕС към списъка на "бившите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

12.03 2018 в 09:41

Сашо 11 пише криптирано - без и самия да е наясно какво иска да каже, за да не го разберат лошите какво иска да каже.